Johan Löfroth arbetade i vanliga fall med sin pappa och bror på en möbelaffär. Han avled av skadorna efter olyckan med Nordkalks ugn. Foto: SVT

Miljonböter för Nordkalk efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare platschef vid Nordkalks kalkugn i Luleå döms för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och böter. Luleå tingsrätt går därmed på åklagarens linje och anser att platschefen bär skulden för den svåra arbetsplatsolyckan där Johan Löfroth omkom och flera andra skadades. – Jag hade velat se ett häftigare straff, säger Gustaf Seppelin Solli.

Den 1 november 2011 översköljdes fem arbetare av bränd släckt kalk vid Nordkalks anläggning i Luleå. Samtliga var entreprenörer och ingen hade någon kunskap eller erfarenhet av det jobb som skulle utföras.

Johan Löfroth, 24, avled av sina skador, Gustaf Seppelin Solli, 19, fick livshotande bränn- och frätskador och tre andra brännskadades.

Dödsolycka vid Nordkalk

Läs mer: Så gick olyckan till – timme för timme

”Hade velat se häftigare straff”

Att utreda vem som bar ansvaret för det som hände har tagit tid. Domen från Luleå tingsrätt kom på dagen fem år och tre månader efter olyckan. Tingsrätten som gick på åklagarens linje dömer den tidigare platschefen för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada till villkorlig dom och böter på 26 000 kronor.

Straffvärdet är närmare 1,5 års fängelse men då det gått lång tid sedan händelsen ska straffvärdet minskas enligt tingsrätten.

– Ja, vad ska man säga? De fälldes visserligen men villkorlig dom är inte ens en smäll på fingrarna. Jag hade velat se ett häftigare straff, säger Gustaf Seppelin Solli efter att ha sett domen.

– Ett strängare straff hade varit viktigt för att skicka ut signaler till chefer över hela Sverige att det inte är okej att låta arbetare dö under sin ledning. Du har fått ditt jobb för att ta ett ansvar och det ansvaret ska även gälla när det skiter sig.

”Lång tid – inte acceptabelt”

Samtliga av de skadeståndskrav som de drabbade krävt gällande platschefens ansvar ogillas av tingsrätten.

Yrkandet om vållande till annans död gäller Johan Löfroth. Vållande till kroppsskada Gustaf Seppelin Solli samt två andra som skadades vid olyckan.

Preskriptionstiden för vållande till kroppsskada är två år men eftersom det bakats ihop med Johan Löfroths del, om vållande till annans död som är fem år, togs det ändå upp.

– Det här är ett mål där det är svårt säga om man är nöjd eller missnöjd med tanke på tragiken bakom. Men det är positivt att tingsrätten har delat vår uppfattning om hur man ska se på det straffrättsliga ansvaret. Vad gäller påföljderna så har man tagit hänsyn till att det gått så lång tid, vilket i sig är korrekt. Däremot så är man ju tyvärr van vid att det i sådana här mål tar lång tid vilket absolut inte är acceptabelt, det är bara att beklaga, säger den omkomne Johan Löfroths försvarsadvokat Magnus Ericsson.

Döms till företagsbot

Företaget Nordkalk döms till företagsbot på närmare 3 miljoner kronor och ska även betala skadestånd till de målsägande på mellan 40 -50.000 kronor vardera.

LÄS ÄVEN: Nordkalk förvånade över domen

Tingsrätten skriver att bolaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. Åklagaren hade yrkat på en företagsbot på 3,5 miljoner kronor men med hänsyn till den långa tid som gått sänks boten.

– Jag har inte hunnit läsa hela domen ännu. Men jag håller med i de delar jag har läst. Jag anser att de gjort en riktig bedömning i frågan om det är entreprenad eller inhyrning av arbetskraft. Och jag anser att de gjort en riktig bedömning vad gäller rubricering och storleken på företagsbot. Så av det jag hunnit läsa nu, så är jag nöjd, säger åklagaren i fallet Stig Andersson.

SVT:s direktsändning från tingsrätten.

Hela SVT:s rapportering kring kalkugnsolyckan.

Här är de inblandade:

  • Johan Löfroth, född – 87, arbetade på Luleå industrimontage AB. Livshotande och allvarliga skador i form av bränn- och frätskador. Avled på Karolinska universitetssjukhuset 18/12-11. Arbetade på familjens möbelföretag men var utbildad murare. Ville enligt pappan hålla murarjobbet vid liv och tog därför extrajobb då och då. Hade ingen erfarenhet av det aktuella jobbet vid kalkugnen.
  • Gustaf Seppelin Solli, född – 92, arbetade på EM power – Mekmen AB. Livshotande och allvarliga skador i form av bränn- och frätskador. Hade tidigare arbetat vid bland annat SSAB, Ferruform och vid kalkugnen. Ingen erfarenhet av det aktuella jobbet i kalkugnen.
  • Tarmo Niva, född – 47, arbetade på Luleå industrimontage AB. Bränn- och frätskador. Murare på SSAB, pensionär sedan 2009.
  • Fredrik, född – 86, arbetade på Luleå industrimontage AB (Arbetsledare den aktuella kvällen/natten). Bränn- och frätskador. Hade tidigare arbetat med murning av kalkugnen som vid det tillfället var avstängd.
  • Mehmet Arpaci, född – 77, arbetade på EM power – Mekmen AB. Brännskadades vid en arbetsplatsolycka vid kalkugnen tidigare på dagen. Arbetade som montör, men hade ingen erfarenhet av att arbeta vid kalkugnen.
  • Man, tidigare platschef Nordkalks anläggning i Luleå. Åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.
  • Nordkalk AB åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Åläggs att betala en företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet