För 20 år sedan var länet självförsörjande till hälften vad gäller mat. I dag ligger den förmågan på bara 20-25 procent.
Samtidigt är alla mobiliseringsförråd med konservburkar och frystorkad mat tömda i och med försvarsnedrustningen.
Kycklingproduktion bidrar
Med tanke på Norrbottens geografiska läge skulle det snabbt kunna bli en krisartad matsituation vid extrema situationer. Men tack vare den nya regionala livsmedelstrategin ”Nära mat” har redan flera aktörer på den norrbottniska marknaden börjat tänka i nya banor.
– En av de stora nyheterna är att ett utav våra största livsmedelsföretag här uppe nu kommer att satsa på kycklingproduktion, säger Håkan Stenmark, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), projektledare Nära mat.
När kommer vi få se norrbottnisk kyckling på tallriken då?
– Första kvartalet 2018, säger Håkan Stenmark.
Samtidigt har nu riksdagspartierna enats om ett nytt lagförslag som ska göra det lättare för kommunerna att välja lokalproducerad mat i sina upphandlingar. Och går allt enligt planerna kommer vi att se betydligt mer av norrbottnisk mat på menyerna och hemma i kylskåpen.
Dessutom spås Norrbotten, inom en snar framtid, bli lika självförsörjande som för 20 år sedan.
– Genomför vi alla dessa bitar är vi där redan 2020, säger Håkan Stenmark, projektledare Nära mat.