Skolan läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Idag började skolan på många håll runt om i länet. Men för förstaårseleverna som skulle börja på friskolan Praktiska gymnasiet i Haparanda blev det annorlunda. I slutet av förra veckan fick de veta att skolan läggs ned.

– Det är en katastrof! Vi blev erbjudna plats på praktiska gymnasiet i Luleå men med så här kort varsel är ju det en omöjlighet, säger föräldern Peter Mukka.

De 11 nya eleverna som skulle börjat skolan på måndagen fick beskedet i slutet av förra veckan.

– De elever som skulle börjat år 1 kommer att hänvisas till kommunen där de kommer att få hjälp av studie- och yrkesvägledare att söka sig till ett annat gymnasieprogram. Antingen här i kommunen eller till Praktiska gymnasiet i Luleå, säger Annika Wallerström, tillförordnad rektor på Praktiska Gymnasiet i Haparanda.

Enligt Praktiska gymnasiet är det det låga antalet sökande som är en bidragande faktor till att skolan läggs ner i Haparanda. Istället för elva sökande som det var i år hade ett trettiotal förväntas, men det är något som kommunen vetat om redan tidigare.

– Vi har vetat att utbudet av elever här i Haparanda inte är så stort. Det har vi signalerat till Skolverket när ansökningarna gjordes, elevunderlaget räcker inte, säger Bertil Segerlund, skolintendent Tornedalsskolan.

Andraårseleverna vid Praktiska gymnasiet i Haparanda kommer att få möjlighet att avsluta utbildningen, dock kommer vissa delar vara förlagd till Tornedalsskolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.