Sökes: bajssamlare

Uppdaterad
Publicerad

I år ska björnstammen i Norrbotten räknas. Länsstyrelsen vänder sig då till allmänheten och delar ut runt 20 0000 insamlingskit att samla in björnspillning med.

Länsstyrelsen hoppas nu på att till exempel jaktlag, bärplockare, svampplockare, orienterare och samebyar ska hjälpa till att samla in björnspilling. Spillningen skickas sedan på analys till Sveriges Lantbruks Universitet (SLU).

– Det här gör vi för att få en uppfattning om hur mycket björn som finns i Norrbotten. Det är ju en art som är skyddad av EU-direktiv och som är utsatt för jakt och ställer till med viss skada för renskötseln. Så det är viktigt att veta hur många björnar som finns, säger projektledaren för björnspillningsprojektet Kenneth Karlsson.

Ungefär var femte år inventeras björnstammen i Norrbottens län. I dag är det få som vet säkert hur stor stammen egentligen är då den förra inventeringen blev en flopp.

– Förra gången fick vi in lite för få prover. Vi fick in runt 1300 prover. Det var i underkant för att få en bra beräkning. Det som förmodligen var då var att vi misslyckades med att få ut insamlingskiten i tid.  Det berodde på att vi tillverkade dem själva och de var inte klara förrän någon gång rätt sent på sommaren.

Ju fler spillningar som länsstyrelsen får in – desto lättare kommer det bli att göra en bra bedömning av stammen. Först sommaren 2017 blir det klart hur stor björnstammen i Norrbotten egentligen är.

SÅ VET DU OM DET ÄR BJÖRNBAJS

Den allra vanligaste spillningen är bärspillningar. Kråkbär och blåbär är det vanligaste innehållet. Spillningen är i nyanser av blått och lila.

Björnar äter även mycket växter och kan ge en grönaktig grässpillning i från sig. Denna spillning kallas grässpillning.

När björnar äter större bytesdjur får de ofta i sig mängder hår. Det gör att spillningen ser ut som högar med hårbollar.

Björnarnas köttspillning luktar illa och kännetecknas av svårt och grå färg. De kan också vara ganska lösa i konsistensen.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.