Det så kallade stabsläget införs när Sunderby sjukhus bara har tio eller färre vårdplatser tillgängliga och det blir alltså mer och mer vanligt, även när det gäller Kalix sjukhus.
– I grund och botten är det sjuksköterskebristen som är förklaringen till att vi går in i ett stabsläge. Sköterskorna räcker alltså inte till för att bemanna alla vårdplatser, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande vid Sunderby sjukhus.
En ökning
Vid ett stabsläge ligger ledningen i beredskap och följer noga utvecklingen för att eventuellt beordra in ledig personal för förstärkning.
I dag avslutade sjukhuset det femtonde stabsläget för i år.
– Man får nog säga att det är ganska mycket med femton stabslägen och jag har en känsla av att det är en ökning jämfört med i fjol, säger Mattias Morin.
Vid ett stabsläge får patienterna som kommer till akutmottagningen vänta tills det blir en vårdplats ledig.
”Patienterna förlorare”
Men akutmottagningen prioriteras och det blir svårare för andra patienter att läggas in på sjukhuset.
– Det är patienterna som förlorar på det här, men även de som jobbar i v verksamheterna och som får slita väldigt hårt för att hålla öppet de vårdplatser vi har öppna i dag.
– Ett stabsläge är en stor påfrestning för alla så man hade ju önskat att vi skulle ha sluppit det här, men vi har rent generellt får få vårdplatser, säger Mattias Morin.