Det var vid en kvalitetskontroll av 2500 prover gjorda från december 2014 som fel upptäcktes. Det visade sig att 20 kvinnor hade cellförändringar som inte upptäcktes vid första undersökningen, och en av dem hade utvecklat ett tidigt stadium av livmoderhalscancer.
– Vid efterkontroll upptäckte vi att en av våra medarbetare, en cytodiagnostiker, avvek i antalet fynd av cellförändringar, säger Nicholas Holtius vid diagnostikföretaget Unilabs.
Cytodiagnostikern arbetar inte kvar inom företaget. Händelsen Lex Maria-anmäls nu och drygt 7000 prover kommer att granskas igen, dessa tagna mellan år 2010 och 2014.
– Jag beklagar djupt de fel som vi har upptäckt. Vi bedömer den här situationen som allvarlig, och den vårdskada som vi idag anmält som ett lex-maria ärende som en allvarlig vårdskada, säger Nicholas Holtius.
Detta är inte första gången som detta inträffar. En stor skandal inträffade 2012 då 11.000 prover fick analyseras på nytt. Ett 40-tal kvinnor fick opereras.
Fakta / telefonnummer
Vill man veta om ens prov omfattas av omgranskningen kan man ringa Norrbottens läns landsting på 0920-28 27 97.
Jourtelefonen öppnar 13. Man får lämna personnummer och sedan kommer svaret brevledes.
Fakta: Cellprov
Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen som kan visa om man har eller riskerar att få livmoderhalscancer. Kvinnor mellan 23 och 50 års ålder kallas vart tredje år till provtagning. Därefter kallas man två gånger fram till man fyllt 60. Hur ofta man kallas kan skilja lite mellan olika landsting. Syftet med provtagningen är att förebygga att man får livmoderhalscancer genom att hitta förstadium till sjukdomen innan den har brutit ut eller att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium.
Källa: Sjukvårdsupplysningen