”Vi har länge haft järvar i vinterbeteslandet”

Uppdaterad
Publicerad

Renskötaren Roland Enoksson har på nära hålla kunnat se hur järvarna har flyttat nedåt skogslandet. Han ser det som ett tecken på att järvstammen har ökat kraftigt och att järvarna trängs ned från fjället.

Roland Enoksson och hans kollegor i Leavas sameby förbereder sig som bäst för att flytta ned renarna till vinterbetet. Han har under många år sett hur även järvarna har flyttat sig nedåt i terrängen.

– Vi har märkt det redan för tiotalet år sedan att det finns järvar som bor över sommaren i vinterbetesmarker. Det har vi också fått rapporter om från bybor och älgjägare om det.

Han ser det som ett tecken på att järvstammen har blivit större.

– Det måste det vara. De får inte plats på fjället, utan måste söka nya revir, säger han.

Roland Enokssons iakttagelser är samstämmiga med de studier som forskaren Jens Pettersson vid Statens lantbruksuniversitets studier har gjort och som visar att järvstammen kan vara större än de officiella siffrorna i statistiken.

– Om man räknar in fler järvar i skogslandet så blir den totala populationsstorleken större och då hamnar man på en annan nivå totalt sett, som gör att det finns annat utrymme för att vidta åtgärder i form av till exempel skyddsjakt inom renskötselområdet, säger han.

Enligt Roland Enoksson orsakar järven stora skador för renskötseln.

– Järven är den värsta. Den har långa hetsjakter som skingrar renhjordar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.