• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Stödgrupp växer snabbt – alla är inte med frivilligt

Uppdaterad
Publicerad

Den facebookgrupp som startat för att stötta örebropolisen som utreds för hets mot folkgrupp växer så det knakar. Men fler och fler reagerar nu på att de blivit tillagda i gruppen utan att ha vetat om det.

SVT Örebro har pratat med fler personer som gått ur den stödgrupp som bildats för att stötta polismannen som utreds för hets mot folkgrupp. De har upptäckt att någon lagt till dem utan att de blivit tillfrågade eller accepterat det.

I våra inlägg på sociala medier har ännu fler uttryckt ilska eller irritation över att ha blivit tillagda i gruppen. Någon uttrycker att man blivit ”kidnappad” eller ”inlurad”.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

SVT Play: Se inslag om de ofrivilliga medlemmarna

Tror inte att alla vet om det

En av dem som ofrivilligt hamnat i gruppen är Ingela Karlsson.

– Plötsligt upptäckte jag att jag fick en massa artiklar om polismannen i mitt flöde men begrep inte varför, säger hon. När jag klickade på en såg jag till min förvåning att jag var med och stöttade honom i gruppen.

Ingela gick ur gruppen men upptäckte samtidigt att många av hennes vänner också fanns med. Något som hon ställer sig frågande till.

– Jag tror inte att alla vet om det i alla fall. Jag tycker att det är olustigt.

Vill inte förknippas med gruppen

I många debattforum används just stödgruppens storlek som argument för att polismannen har brett stöd ute i landet.

Ingela Karlsson, liksom fler av dem som SVT Örebro pratat, med vill inte alls förknippas med polisens stödgrupp och sympatiserar inte med hans uttalanden.

– Jag såg ett meddelande om att jag var inbjuden men ignorerade det eftersom jag inte var intresserad, säger Ingela Karlsson. Men det framgick inte att jag redan var med.

Så fungerar det

Kal Ström som är expert på sociala medier förklarar.

När det gäller offentliga och hemliga grupper på facebook går det att lägga till dem man är vän med. Visserligen får personen ett meddelande men blir ändå tillagd direkt.

– Det är människor som gått med i stödgruppen som i sin tur lägger till sina vänner, säger han, utan att alla haft något att säga till om. En del har självmant gått med men man kan inte säga att alla har gått med frivilligt.

Inbjudan är i själva verket tillagd

När SVT testar visar det sig att meddelandet man får inte alls talar om att man blivit tillagd i en grupp. Där står istället att man har fått en inbjudan att gå med i en grupp.

– Jag såg meddelandet och ignorerade det eftersom jag inte var intresserad, säger Inger Karlsson. Men det framgick inte att jag redan var med.

Men man måste skilja mellan grupper och sidor. När det gäller sidor på facebook får man först en inbjudan och när man tackar ja blir man tillagd.

Inte första gången

Enligt Kal Ström är det inte första gången som medlemmar i olika grupper använder det här sättet för att växa snabbt.

– Vi hade till exempel en politisk grupp i Laxå där man pratade om trafikomläggningar där människor blev tillagda utan att ha en åsikt i frågan och sen användes gruppens storlek som bevis för att ”många tycker såhär” vilket inte var sant.

Det går heller inte att stoppa att det händer.

– Du kan inte göra någonting med dina egna Facebook-inställningar. Det du kan göra är att när du väl har blivit medlem, eller när du har blivit tillagd i gruppen så kan du gå ur den. Och då ska du inte kunna bli tillagd igen.

Att gruppen vuxit snabbt – säger det något?

– Det säger någonting. Det är trots allt en av Sveriges största Facebook- grupper det här. Men samtidigt är det svårt att argumentera att det här är rätt, för att det är många. Då är det som att säga ”miljoner flugor kan inte ha fel, skit är gott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet