– Jag blir inte förvånad. Det är precis den verklighet som jag jobbar med och motarbetar. Det är klart att arbetsgivaren också hjälper till. De har också börjat inse att det måste fungera bra på arbetsplatsen, säger Ewa Björck som är skyddsombud på fackförbundet Kommunal.
Tydliga resultat
I en hittills opublicerad enkätundersökning som SVT Nyheter Örebro har tagit del av svarar 75 procent av djursjukskötarna i Sverige att de finns arbetsmiljöproblem på deras arbetsplatser. Fyra av fem uppger även att de har en hög eller mycket hög arbetsbelastning.
Rapporten har gjorts av fackförbundet Naturvetarna och speglar tydligt situationen som finns på många djurkliniker runt om i landet.
– Den här enkäten visar tydligt hur det ser ut i branschen. Det som är så bra med den är att svarsfrekvensen är så pass hög och att den har gått ut till alla djursjukskötare, säger Maria Lundvall som är branschansvarig på arbetsgivarorganisationen SLA – Svensk Djursjukvård.
För få djursjukskötare
Både fack och arbetsgivarorganisation delar bilden av hur ohälsan ser ut bland djursjukskötarna och förklaringen är att det finns för få som är legitimerade. Och trots att antalet utbildningsplatser har ökat så räcker det inte till.
– Det krävs legitimation för att få ge lugnande och söva ett djur. Eftersom många djurkliniker har för få djursjukskötare måste man schemalägga de man har maximalt, vilket leder till stort övertidsuttag och mycket obekväm arbetstid för de anställda djursjukskötarna. Detta leder till stress och hög arbetsbelastning, vilket bekräftas av Naturvetarnas enkät. Till slut orkar man inte längre, man säger upp sig och går över till ett dagjobb och genast har kliniken en vakans som inte går att fylla. Det blir en ond cirkel, säger Maria Lundvall.
Vad kan ni som arbetsgivarorganisation göra för att lösa problemen?
– Egentligen har inte vi makten att lösa problemen för det ligger på Jordbruktsverket och Näringsdepartementet. Det handlar om att utbilda fler djursjukskötare och vi försöker påverka så mycket vi kan för att få mer resurser till universitetet och andra utbildningsanordnare för att utbilda fler, säger Maria Lundvall.
”Lite svårt att dela sig”
Av enkäten framgår samtidigt att många djursjukskötare är positiva till sina kollegor men även det kan skapa problem på sikt.
– Blir min kollega sjuk så blir det mycket mer för mig att göra. Då måste jag både vara på polikliniken och på operationen samtidigt och det är lite svårt att dela sig. Jag tror att många upplever att man inte vill vara sjuk för att det då drabbar ens kollegor, säger djursjukskötaren Veronica Hollsten.
Det är inte bara djursjukskötarna som mår dåligt. Hos Sveriges Veterinärförbund har man också märkt av att fler medlemmar hör av sig med arbetsrelaterade problem. Redan nu så märker även djur och djurägare av situationen, enligt Veronica Hollsten.
– Det kanske känns att det är lite mer stressigt och att de upplever att de inte får samma bemötande som de fick tidigare för att man blir väldigt stressad när man vet att man man måste vara på flera olika ställen samtidigt, säger hon.