Foto: Tital Altaib

Dansk blir mytisk Holländare

Uppdaterad
Publicerad

I år är det Richard Wagners ”Den flygande Holländaren” som sätts upp i den gamla sågverksbyggnaden på Skäret utanför Kopparberg.

– Det är en opera som verkligen beskriver havet.  Man kan höra de stora vågorna och man kan höra stormen, det är det mest utmärkande i detta dramatiska stycke, säger regissören Sten Nicklasson.

På måndagen var det första tillfället som hela ensemblen och personalen runt denna träffades inför de kommande repetitionerna. Föreställningarna ges mellan den 30 juli och den 27 augusti och fram till premiären är det ett hårt arbete som väntar.

Nordiska talanger

Flera av sångarna är internationellt verksamma och tyngdpunkten i år är talanger från de nordiska länderna. En av dem är Lars Möller, baryton som ursprungligen kommer från Danmark och senast har varit verksam i Tyskland på Nationaltheater Mannheim och Komische Oper Berlin. Rollen han skall ta sig an  Holländaren  blir en ny erfarenhet.

– Jag har aldrig gjort den. Det är första gången och det känns spännande, väldigt spännande, säger Lars Möller.

”Jag tror det blir fantastiskt”

Han har redan hunnit känna in miljön och lovordar den otvungna atmosfären.

– Det är en vänlig atmosfär, alla är positiva. Man får prova och det behöver inte vara världsklass. Jag tror det blir fantastiskt. Det betyder väldigt mycket att orkestern inte blir för stark och här är akustiken fantastisk. Det hjälper jättemycket, säger Lars Möller.

Debut om allt från hav till myter

Som vanligt är det Svenska Kammarorkestern som står för det instrumentala i denna opera som nu sätts upp för första gången på Opera på skäret.

– Man kan vänta sig ett gripande stycke, som handlar om människor, kärlek och stormen och om havet. Det är också lite myter och mystiska saker inblandade i historien, säger regissören Sten Nicklasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.