Den nya pjäsen Befrielsefronten spelas på Örebro länsteater. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Därför misshandlar kvinnor oskyldiga män i ny pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer pjäsen om åren då Örebro fruktade en serievåldtäktsman.

Men på scenen vänds perspektivet. En grupp kvinnor börjar ge igen genom att slå ner slumpvis utvalda män.

I flera år härjade en serievåldtäktsman i Örebro. Under 2010 ökade antalet överfall och en hel stad präglades plötsligt av rädsla och försiktighet.

En av de som märkte av förändringen var författaren Maria Sveland, som är född i Örebro.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

– När jag kom tillbaka till min hemstad och hälsade på min familj och mina vänner så var det väldigt tydligt att det var en stad som var väldigt påverkad av de här händelserna, säger hon till SVT.

Många kvinnor vågade inte ge sig ut när det blivit mörkt, man joggade i grupp och undvek parker.

– Det var en stad där kvinnornas geografi var väldigt tydligt begränsad.

Nu har orons Örebro blivit grunden för hennes debut som dramatiker. Den nya pjäsen Befrielsefronten, med premiär på lördagen, handlar om mäns sexuella våld mot kvinnor.

– Pjäsen är ju förlagd till Örebro och utspelar sig i Örebro och i den här pjäsen är det verkligen också en serievåldtäktsman som härjar, precis som det var i verkligheten. Men det är i princip enda likheten. För jag ville verkligen göra en pjäs som handlar om sexuellt våld och hur det påverkar oss, alltså ta ett större grepp. Det är viktigt för mig att det egentligen är en pjäs som skulle kunna utspela sig i vilken stad som helst. För Örebro är ju långt ifrån den enda stad som har haft en serievåldtäktsman, säger Maria Sveland.

Misshandlar män

Men i pjäsen händer något som inte hände i verkligheten.

En grupp kvinnor bestämmer sig för att ge igen genom att brutalt misshandla slumpvis utvalda män.

– Jag har lekt med tanken på vad som skulle kunna hända om flickor och kvinnor började slå tillbaka, säger Maria Sveland.

– I min pjäs har jag låtit de ske i Örebro. Lekt med idén vad som skulle hända om ett gäng kvinnor bildade ett sådant garde och bestämde sig för att ”nu ruttnar vi och nu bestämmer vi oss för att slå ner oskyldiga män för att se vad som händer”.

Maria Sveland kallar sig själv pacifist, men säger att hon har lätt att identifiera sig med känslan av aggression och upprördhet inför de rader av fall av sexuellt våld mot kvinnor som inträffar varje år.

– Herregud, kvinnorörelsen har ju i minst 50 år pratat om det här som något som vi måste åtgärda politiskt. Att det ändå händer så lite gör ju att man blir väldigt frustrerad.

”Måste ta till våld”

I Befrielsefronten låter hon därför feminismen få en militant gren.

– Det är intressant varför feminismen inte har tagit till våld i någon större utsträckning. Om man tittar på andra politiska frihetsrörelser så har de ofta kommit till en punkt där de ansett att det inte räcker med att demonstrera och protestera längre, nu måste vi ta till våld.

– Feminismen har nästan aldrig gjort det. Det är ju egentligen konstigt för det är ju inte så att det saknas skäl om man tittar på vad kvinnor och flickor utsätts för världen runt och har utsatts för i historien. Så det tänkte jag att jag på något sätt ville rätta till – eller i alla fall i fiktionen skildra den fantasin.

Verklighetens serievåldtäktsman kunde till slut gripas och sitter idag inlåst, dömd till tolv års fängelse.

Oron är inte den samma i staden som för drygt fem år sedan.

Och någon överhängande fara för oskyldiga män att bli misshandlade av en kvinnogrupp finns inte, med undantag för på Örebro länsteaters scen de närmaste veckorna.

– Det är de som är så bra med litteratur, dramatik och fiktion. Där kan man faktiskt i tanken vidga världen och leka med scenarior som man kanske aldrig skulle göra på riktigt men som kan vara befriande, säger Maria Sveland.

Detta är Maria Sveland

Journalist och författare, född 1974 i Örebro.

Debutboken Bitterfittan (2007) fick stor uppmärksamhet.

En stor del av hennes reportage och böcker handlar om frågor kring klass, kön och sexualitet.

Debuterar nu som dramatiker med Befrielsefronten, en pjäs som hann komma ut i omarbetad form som boken Befrielsen redan innan pjäsen haft premiär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serievåldtäktsmannen Eliasson

Mer i ämnet