I oktober meddelade högsta förvaltningsdomstolen att drönare med kameror räknas som övervakningskameror. För att få använda en sådan krävs tillstånd från Länsstyrelsen vid varje tillfälle som kameran ska användas.
Läs också: Drönardomen ”Totalt vansinnigt”
Domen väntades få långtgående konsekvenser för de 2.000 företagare som erbjöd fotografering med hjälp av drönare.
”Gäller inte oss”
En av dem var Per Nilsson som sedan många år har sin verksamhet i Fjugesta. Men nu, några månader senare, har inget förändrats menar han.
Per sitter med i styrelsen i den svenska operatörsföreningen för yrkesverksamma drönarfotografer, UAS Sweden. Direkt efter att domen avkunnats träffades han och de andra i styrelsen och kom snabbt fram till att de skulle fortsätta som vanligt.
– Vi som jobbar i den här branschen jobbar inte med övervakning så den här domen gäller i princip inte oss, förklarar han.
NCC fortsätter att fotografera
Han är inte ensam. I veckan meddelade byggbolaget NCC att de kommer att fortsätta att fotografera med drönare och har ansökt om ett generellt tillstånd.
– De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus, kommenterade Andreas Lydig ansvarig för drönare på NCC i ett pressmeddelande.
Slagit hårt mot vissa
Per Nilsson har också flera kunder i byggbranschen. Där anlitar man drönarfotografer för att ta bilder som används för beräkningar, dokumentation men även till 3D-animneringar av byggobjekt.
Även om många har fortsatt sin verksamhet har domen också slagit hårt mot några av Per Nilssons kollegor.
– De som har haft kommuner och stora företag har tappat stora kontrakt. Ett par har också blivit uppsagda från sina jobb.
Fungerande lag finns
Men i grund och botten är hela den här debatten onödig menar Per.
– Det finns en väl fungerande och bra skriven lag mot kränkande fotografering och vi som har det här som yrke tar självklart hänsyn till den.