Foto: Daniel Gustafsson / SVT (arkiv)

Få brott klaras upp – polisanställda mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många utredningar blir liggande och brottslingar går fria mår polisanställda dåligt. På utredningsenheten i Örebro är nu huvudskyddsombudet inkopplad.

– Det är ansträngt på avdelningen. Individer som mår dåligt och en gruppdynamik som inte är helt bra, säger huvudskyddsombudet Anneli Alaby.

Högarna med utredningar växer och inne i polishuset i Örebro mår personal dåligt. Hälften av alla polisanmälningar som gjordes förra våren lades ned direkt och bara var sjätte anmälan klarades upp inom region Bergslagen.

– Det är hög arbetsbelastning och ansträngt på avdelningen, säger Anneli Alaby.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

”Varit underbemannade”

De anställda har mycket att göra. Totalt finns det bara i Örebro över 2 000 pågående utredningar.

– Vi har varit underbemannade en tid, men nu har vi fått in nya kollegor så det börjar bli bättre, säger Niklas Borgström som är en av cheferna på utredningsenheten.

Anställde civila utredare

För att lösa problemet har polismyndigheten anställt civila utredare på flera håll runt om i landet. I Örebro anställdes i höstas 13 utredare. Efter utbildning börjar de bli mer och mer självgående, men upplärningsperioden har enligt facket påverkat arbetet.

– Det är många utredare som ska läras upp och det blir stressigt då medarbetarna ska hinna med sina egna utredningar. Det tar upp både tid och energi, säger Anneli Alaby.

Inte samma befogenhet

Ett annat problem är att den civila personalen inte har samma befogenheter som polisen. När de åker ut för att genomföra utredningsinsatser som exempelvis förhör eller att samla teknisk bevisning får och kan de inte agera på samma sätt som en polis om en våldsam situation uppstår.

– De har inte samma befogenheter som polisanställda och risken är att ensamarbetet ökar och i värsta fall kan någon bli skadad på jobbet, säger Anneli Alaby.

Det finns även rapporter om att civil personal har skadats i samband med utredningsarbete.

– Det var inte här i Örebro, men jag har fått rapporter från landet om att personal har hamnat i en situation där handgemäng uppstod, säger Anneli Alaby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet