Hilda Sandgren har arbetat målinriktat för en jämställd musikfestival. Foto: SVT

Få kvinnliga artister på Live at Heart

Uppdaterad
Publicerad

På musikfestivalen Live at Heart som pågår just nu i Örebro är det precis som på sommarens andra festivaler fortfarande mansdominerat. Men siffror som organisationen Jämställd festival tagit fram visar att något positivt håller på att hända.

På årets Live at Heart i Örebro är fördelningen mellan män och kvinnor på scenerna ungefär 70 procent män och 30 procent kvinnor. En siffra som stämmer bra överens med den statistik som organisationen Jämställd festival sammanställt. Men organisationen ser också en ljusning i statistiken.

– När vi började med att föra statistik över de 10 största festivalerna i Sverige 2012 så var mansdominansen 79 procent och i år när vi räknade så låg den på 67 procent, säger Kristina Wiksell, pressansvarig på Jämställd festival.

Live at Heart

Även om branschen börjat lyfta frågan är det fortfarande en omotiverad skillnad enligt organisationen.

Arbete med jämställdhet ger resultat

En festival som lyckats med jämställdheten och bokat jämlikt är Stockholm Folk Festival. Under Live at Hearts invigningsgala delades priset Musikörat ut till artisten Tomas Ledin och producenten och egenföretagaren Hilda Sandgren för deras arbete med festivalen. För dem var en jämlik bokning mycket viktig.

– Vi satt med ett Exceldokument och kvoterade, helt enkelt. Vi räknade varenda bands kön på scen, bara för att se om det gick. Det gick jättebra. Vi upptäckte så många fler band och samarbeten. Jag är jätteglad och publiken kom i större omfattning i år, så det betyder att vi har lyckats, säger Hilda Sandgren på MTA Produktion.

”Det är en struktur”

Magda Andersson från Umeå är en av de kvinnliga artisterna på Live at Heart. Som verksam heltidsmusiker har hon inte direkt märkt att hon behandlas annorlunda som artist jämfört med sina manliga kollegor. Men det finns en ojämlikhet i branschen säger hon.

– Jag kan inte själv säga att jag känner av det, eftersom det är en struktur. Förmodligen är det så att jag har svårare än mina manliga kollegor, säger Magda Andersson.

Musikern Magda Andersson märker också att det börjar hända saker. I synnerhet på det nät som användes flitigt av belackare när artisten Zara Larsson påtalade ojämlikheten inom festivalarrangemang i somras.

– Som en positiv motvikt till mansdominansen i branschen så har det skapats mycket nätverk framförallt på sociala medier. Där kan framförallt kvinnliga musiker mötas och peppa varandra och sprida sin musik och även efterlysa folk till olika uppdrag som vikariat i band, låtskrivare eller ljudtekniker. Det tycker jag är jättebra, säger artisten Magda Andersson.

Så ojämställt är festivalsverige

Stockholm Music and Arts

55 procent kvinnor

45 procent män

Popaganda

47 procent kvinnor

47 procent män

6 procent mixade akter

Storsjöyran

36 procent kvinnor

52 procent män

12 procent mixade akter

Way Out West

38 procent kvinnor

57 procent män

5 procent mixade akter

Bråvalla

22 procent kvinnor

78 procent män

Emmabodafestivalen

9 procent kvinnor

88 procent män

3 procent mixade akter

Summerburst

10 procent kvinnor

90 procent män

Sweden Rock

6 procent kvinnor

94 procent män

Getaway Rock Festival

5 procent kvinnor

95 procent män

Urkult

60 procent kvinnor

30 procent män

10 procent mixade akter

KÄLLA: Jämställd festival

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Live at Heart

Mer i ämnet