Kenneth Johansson. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Förbundet om dopningslarmet: ”Hemskt om det ska vara så”

Uppdaterad
Publicerad

Rapporterna om ett ökat dopningsanvändande inom body fitness och bikini fitness är en nyhet för anti-dopningsansvarige inom Svenska kroppskulturförbundet. Samtidigt har fem kvinnor i de grenarna testats positivt de senaste två åren.

Sedan i somras har flera kvinnor som tävlar inom body fitness och bikini fitness sökt hjälp vid Dopningsmottagningen i Örebro och berättat om ett ökat användande av dopningspreparat inom träningsmiljön, något som skrämmer Kenneth Johansson, anti-dopningsansvarig inom Svenska kroppskulturförbundet (SKKF).

– Det låter hemskt om det ska vara så och det kan stämma, det är väl så att när folk vet att jag jobbar mot dopning och för en ren och ärlig idrott så kanske jag inte får höra allt eller se allt, säger Kenneth Johansson.

Dopning

500 kvinnor tävlar

Sammanlagt är omkring 500 kvinnor tävlingsaktiva i body fitness och bikini fitness och de senaste två åren har fem kvinnor inom de båda grenarna testats positivt i samband med tävlingar. Det är tester som förbundet beställer och betalar men utöver det är inte anti-dopningsarbetet så utvecklat ännu.

– Vi har haft några föreläsningar med före detta dopade atleter som talat om baksidan av doping, säger Kenneth Johansson.

Vid utbildningar av instruktörer och domare har ämnet kommit in som en liten del enligt Kenneth Johansson men något eget material om anti-dopning finns inte framtaget.

– Vi hänvisar till det som finns hos vårt internationella modersförbund IFBB. Materialet är på engelska så nu återstår det för oss att se till att få en översättning på det, säger Kenneth Johansson.

Ett krafttag mot dopning

Enligt honom finns planer på att köra igång en ordentlig anti-dopningsutbildning.

– Vi är i början av vårt anti-dopningsarbete och i och med att vi jobbar ideellt med det här så kan det ta lite tid, men vi vet att det är viktigt, säger Kenneth Johansson.

Se hela inslaget på SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning

Mer i ämnet