Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Arbetsgivarna kan göra mycket mer för att anställda ska bli mer fysiskt aktiva” – hör Per Nilsson berätta mer om utredningen i klippet. Foto: SVT, TT

Förslaget: Ge fler möjlighet till fysisk aktivitet på jobbet

Publicerad

Varje rörelse räknas – och det är inte minst på jobbet som man kan få hjälp med att röra sig mer. Det framkommer i en utredning som två myndigheter nu ska titta vidare på.

– Som arbetsgivare kan man göra mycket, säger Per Nilsson, kommittéordförande i den statliga utredning som lagts fram.

Förra året presenterades den statliga offentliga utredningens slutbetänkande: ”Varje rörelse räknas – hur skapar vi ett samhälle som främjar fysisk aktivitet?”.

Och nu har SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, och Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag av regeringen att arbeta vidare med frågan.

– Arbetsgivarna kan göra mycket mer för att anställda ska bli mer fysiskt aktiva, säger Per Nilsson, till vardags rektor på GIH i Stockholm.

Ändrad arbetsmiljölagstiftning

Utredningen vill att regeringen ska se över om arbetsmiljölagstiftningen kan utformas för att främja hälsa – mer än att enbart eliminera risker. De vill också att man tar fram en nationell strategi för fysisk aktivitet och stillasittande.

Man föreslår även att ett nationellt kompetenscentrum inrättas – och menar att lagstödet behöver ses över för hur en god och jämlik hälsa samt utjämnande av hälsoklyftor kan utvecklas.

I klippet utvecklar Per Nilsson varför träning på jobbet är en vinst för både arbetsgivare och anställda

DETTA HÄNDER NU

Regeringen har initierat två uppdrag:

  • SBU ska göra en översyn av metoder för att främja hälsa med särskilt fokus på fysisk aktivitet. Man ska också identifiera behovet av nya eller uppdaterade kunskapsunderlag.
  • Folkhälsomyndigheten ska räkna på vad en bristande fysisk aktivitet kostar samhället och hur mycket man skulle kunna spara och vinna på en ökad fysisk aktivitet och minskat stillasittande.

Senast 15 februari 2025 ska båda uppdragen redovisas till Socialdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.