• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT /SVT

Polismans inlägg på sociala medier inte hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren har beslutat att lägga ned förundersökningen i ett uppmärksammat ärende där en polis gjort inlägg på Facebook.

Det var i början av februari som polisen som har en hög befattning öppet berättade om sin frustration över sitt arbete och svensk invandringspolitik.

Läs mer: Polisens facebookinlägg – detta har hänt

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

I ett inlägg på sin privata facebooksida redogjorde han för namn på brottslingar och anklagar även flera av dem som utreds för brott att ljuga om sitt ursprung.

Inlägget anmäldes av polisledningen i Örebro och utredningen gällde misstankar om hets mot folkgrupp.

Men på fredagen beslutade chefsåklagare Maria Sterup som utrett fallet att lägga ner förundersökningen.

– Här har en polisman på sin fritid gjort ett inlägg på sin privata Facebooksida, som är öppen för allmänheten. Inlägget har fått stor spridning. Hans inlägg utgör inte en sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp, skriver hon i beslutet.

Mer om ”hets mot folkgrupp”

  • Brottet hets mot folkgrupp är att någon hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.
  • Brottet hets mot folkgrupp kan sägas innebära ett undantag/inskränkning från yttrandefriheten.
  • Syftet med lagstiftningen om hets mot folkgrupp inte är att motverka debatt eller kritik av skilda företeelser.
  • Av förarbetena framgår att begreppet missaktning måste tolkas med en viss försiktighet.
  • Även för sådana yttranden som av många personer uppfattas som stötande eller direkt missvisande måste det finnas ett vidsträckt utrymme för. I detta ligger också att sådana påståenden som bäst bemöts eller tillrättaläggs i en fri och öppen debatt inte ska kriminaliseras.

Källa: Åklagare Maria Sterup

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet