Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur Örebro kommun ska lösa bemanningsproblemen på fritidsgårdarna. Foto: SVT

Hälften av den timanställda personalen på fritidsgårdarna tvingas sluta

Uppdaterad
Publicerad

Många timanställda fritidsledare i Örebro kommun kommer tvingas lämna sina jobb. Anledningen är arbetstidsdirektivet från EU som reglerar hur mycket ledig tid anställda måste ha – och det drabbar fritidsledarna som ofta arbetar kvällar på fritidsgårdar.

Enligt Ulf Lindin, verksamhetschef för fritidsgårdarna i Örebro kommun, är det främst erfaren timpersonal som behöver sluta eftersom de ofta har andra jobb vid sidan om.

– Vi har förståelse att arbetstidslagen finns av en god anledning. Synd bara att det drabbar oss på det här sättet, säger Ulf Lindin.

Vissa yrkesgrupper, som exempelvis räddningstjänstpersonal, har ansökt om dispens från arbetstidsreglerna, men Lindin tror inte det är möjligt för deras verksamheter.

– Vi har sett vilket krångel det varit för brandkåren och har inte ens försökt den möjligheten. Vi måste hitta andra lösningar helt enkelt, säger han.

Se i klippet hur Örebro kommun ska lösa bemanningsproblemen på fritidsgårdarna.

EU:s arbetstidsdirektiv

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) var en ambulanssjuksköterska involverad i en trafikolycka och anmälde Sverige till EU-kommissionen och menade att Sverige bröt mot EU:s arbetstidsdirektiv.

EU-kommissionen delade uppfattningen och krävde att Sverige omedelbart skulle vidta åtgärder. Annars riskerade Sverige en prövning i EU-domstolen.

Arbetsmarknadsdepartementet gav SKR, Sobona och fackliga organisationer inom kommuner och regioner i uppdrag att se till att arbetstidsreglerna förändras i enlighet med EU:s arbetstidsdirektiv.

De nya reglerna innebär att det inte kommer gå att sluta lokala avtal om undantag från reglerna om dygnsvila och undantag beviljas bara för verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

EU:s arbetstidsdirektiv innebär att personalens genomsnittliga veckoarbetstid, inklusive övertid, inte får överstiga 48 timmar under en referensperiod på upp till fyra månader.

De anställda måste få minst elva timmars sammanhängande vila per dygn.

Var sjunde dag måste de också få minst 24 timmars sammanhängande ledighet under en referensperiod på två veckor.

Källa: SKR och Europeiska unionens webbplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.