Ken Dahlberg är rektor för Industritekniska gymnasieprogammet på Tullängsskolan i Örebro. Efter att bara två elever sökt sig till utbildningen i höst så har skolan nu fattat beslutet att lägga ner utbildningen.
– Det känns inte kul alls, säger han till Tvärsnytt. Vi satsade rätt så rejält på en annonskampanj i busskurerna i stan och på annan information. Den har uppenbarligen inte haft någon effekt.
Förra hösten sökte bara tre elever till samma program. Då valde man att inte starta utbildningen men att låta den vara kvar. Till sommaren går de sista eleverna ut och tillsammans med dem försvinner även gymnasieutbildningen inom Industriteknik.
Något som inte bara skolledningen beklagar utan fler av de största arbetsgivarna i Örebro.
– Vi har ju samarbeten med Atlas Copco och Emhart, säger Ken Dahlberg. De är inte alls glada över utvecklingen. Trots att de skriker efter rätt arbetskraft så vill unga inte utbilda sig.
Från Yrkesvux kommer däremot desto fler till Tullängsskolan för att få utbildning inom Industriteknik. Den utbildningen blir kvar och blir dessutom ett sätt för skolan att behålla personalen.
– Nu blir det satsning på det istället, säger Ken Dahlberg. Dessutom har elevtillströmningen till Fordonstekniska utbildningen och Bygg- och anläggning stabiliserats, så det är ju positivt i alla fall.
Den som vill utbilda sig på Industritekniska programmet kan vända sig till Karlskoga och Hallsberg där utbildningen finns. I Lindesberg som tidigare erbjudit programmet diskuteras nedläggning av samma skäl som i Örebro.