Foto: SVT /Länsstyrelsen

Kommer kosta mer än tre miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Vätternvattenprojektet kan mycket väl överstiga den planerade kostnaden på tre miljarder menar Björn Sundin (S). Därför söker kommunen efter nationellt stöd då det kan gynna fler än bara Örebro län.

Först om 15 år kan flera kommuner i Örebro län få sitt dricksvatten från Sveriges andra största sjö, Vättern. Redan i dag förser sjön ungefär 250.000 människor med dricksvatten, men den siffran kommer att fördubblas om projektet blir verklighet.

Tanken är att vattnet ska transporteras via en bergtunnel från Vättern upp till Hallsberg och kostnaden är beräknad till ungefär tre miljarder kronor.

Vattenbristen i Örebro län

Lång livstid

– Det är nog rimligt att tro att projektet i slutändan kommer att kosta ännu mer än tre miljarder. Den här typen av projekt brukar kosta mer. Men det handlar om mer än 100 års tid som vi ska ta vattnet ur ledningarna från Vättern, då är tre eller till och med fyra miljarder kronor en anständig kostnad, säger Björn Sundin (S), kommunalråd i Örebro kommun och fortsätter:

– Men kostnaden är en av anledningarna till att vi nu även för samtal med kommuner i Mälardalen om de också kan vara intresserade av det här, antingen nu eller framöver.

Av nationellt intresse

Han berättar att han även haft flera samtal med Stockholmsregionen om att även de kan komma att ansluta sig till projektet i framtiden.

– Vi är åtta kommuner som just nu drar den här bördan av det här jätteprojektet, som faktiskt är av nationellt intresse. Vi vet att det finns andra kommuner längre bort i Mälardalen som också är intresserade, jag har själv haft flera samtal med Stockholmsregionen om projektet.

Stockholm kan vara intresserade

Just nu råder det ingen vattenbrist i Stockholmsområdet, men enligt Björn Sundin kan även den regionen stöta på problem med vattenförsörjningen i framtiden.

– De har inga problem just nu, men säg om kanske 80 år. Då kanske det inte räcker för dem att ta sitt vatten ur Mälaren. Vi vill att de ska vara medvetna om att det här projektet pågår och vi måste vara förberedda på att de kan vara intresserade av att ansluta sig i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet