Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro fick bygglov – trots invändningar från miljökontoret

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämnden i Örebro gav den kritiserade livsmedelsbutiken Sindibad tillfälligt bygglov för livsmedelsverksamhet, trots att både grannar och miljönämnden motsatte sig beslutet. Det kan SVT Nyheter Örebro nu avslöja.

– Miljökontoret följer en annan lagstiftning och det kan ibland uppfattas att lagstiftningarna står emot varandra, säger Anders Hagström (KD), byggnadsnämndens ordförande.

SVT har tidigare rapporterat om butiken som fått återkommande anmärkningar från miljökontoret för livsmedelsbrister.

Sindibad ligger i en industrilokal på Holmen i Örebro och i detaljplanen för fastigheten står det uttryckligen att lokalen inte får användas för handel med livsmedel.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Brister i avfallshantering

2019 ansökte en person med koppling till Sindibad om tillfälligt bygglov för att bedriva livsmedelverksamhet i lokalerna. Men ett grannyttrande motsatte sig bygglovet.

Det gjorde även miljönämnden som pekade på att det under flera års tid funnits brister i hur verksamheten hanterat sitt avfall.  

Valde att bevilja

Men Anders Hagström valde att bevilja ansökan.

– Vi har att ta hänsyn till plan- och bygglagen i det här läget. Invändningarna var inte av den arten att vi skulle avslå bygglovet, säger han.

Hör Hagström förklara mer i klippet ovan.

SVT Nyheter Örebro har även sökt ansvariga på Sindibad, men de vill inte ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Mer i ämnet