Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju jättebra att grannkommuner växer” – Ewa-Leena Johansson (S) tror att Hitachis jätteexpansion kommer ge ringar på vattnet till Ljusnarsberg. Foto: SVT

Ljusnarsberg hoppas locka invånare – när Hitachi i Ludvika expanderar

Publicerad

Industriföretaget Hitachi ska de kommande åren nyanställa tusentals medarbetare i Ludvika – något som väcker förhoppningar i grannkommunen Ljusnarsberg.

– Vi hoppas att vi också får ta del av den stora utveckling som pågår, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg.

Förra året anställde Hitachi Energy i Sverige över 1 000 nya medarbetare och i år vill man anställa ytterligare 1 000 personer. 70 procent av rekryteringarna hamnar i Ludvika – som alltså är Ljusnarsbergs norra grannkommun.

– Det är ju jättebra att grannkommuner växer, utvecklas och har en stor tillväxt. Det ger ringar på vattnet, säger Ewa-Leena Johansson.

Förhoppningen är att nyanställda på Hitachi ska vilja bosätta sig i kommunen när bostäderna tar slut i Ludvika. Arbetet med att locka nya kommuninvånare pågår hela tiden, och sedan några år tillbaka har man satsat på att renovera bostäder.

Rustar upp

– Vi ser över många fastigheter som vi har i allmännyttan. Vi rustar upp så att vi har en bra standard och ett attraktivt utbud.

I mars beslutade kommunen dessutom att satsa 100 000 kronor på en gemensam kampanj samordnad av Business region Örebro, för att profilera kommunen mot bland annat Ludvika.

Är det värt att satsa de pengarna här?

– Ja, absolut. Vi brukar inte satsa jättemycket pengar, vi är väldigt försiktiga, så det här är väl motiverat, säger Ewa-Leena Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.