Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slagorden ekade på torget i Karlskoga. Foto: SVT

Mehpare klippte av sig håret på torget i Karlskoga: ”Iran ska vara ett fritt land”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen hålls en demonstration mot regimen i Iran på torget i Karlskoga. En av deltagarna var Mehpare Persson som spontant klippte av sig håret.

– Jag kan inte bidra med något i mitt land så jag får försöka bidra här i Sverige, säger hon.

I klippet berättar Mehpare Persson att hon inte lyckats få kontakt med sin mamma som bor i Iran.

Organisatör var Kvinnoföreningen mot våld i Degerfors och Karlskoga tillsammans med kommunen. Demonstrationen började med en marsch från Folkets hus, ner till torget.

Politiska protester i Iran

På torget hölls sedan flera tal, det sjöngs sånger och slagorden ”kvinna, liv, frihet” ekade mellan husen.

– Vi ville visa att vi ser vad som händer och att vi stöttar. På flera håll i världen proteseras det och till slut kan det påverka det. Samtidigt vill vi att folket i Iran ska se att vi bryr oss, även om det kanske inte når dem just nu, säger Cecilia Heikkinen, ordförande i Kvinnoföreningen.

Klippte av sig håret

Cecilia Heikkinen från kvinnoföreningen var en av de som klippte av sig håret under demonstrationerna.

– Det har varit något som kvinnor använt över lång tid för att protestera mot kontrollen av deras kroppar, klipper vi håret har vi inget att dölja och då finns inget att kontrollera, det blev mitt sätt att stötta, säger hon.

Flera valde dock att stanna hemma av rädsla för vad som kan hända om det öppet uttrycker sina kritiska åsikter mot regimen.

– De är rädda för att de inte kan åka till Iran och hälsa på ifall de skulle synas i ett sådant här sammanhang, säger en person som vill vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet