I juni 2012 beslutade Degerfors kommun att höja felparkeringsavgiften på handikapparkering till 1000 kronor. Ett år senare höjdes den vanliga felparkeringsavgiften till 500 kronor.
Men för att kunna lappa bilarna måste kommunen trycka nya blanketter med de nya beloppen för att de skall vara giltiga. Förutom det måste också kommunen ha någon som lappar bilarna. Ingenting av det här är dock verklighet i Degerfors, något DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, är kritiska till.
”Det är mycket bedrövligt”
– Om jag ska vara helt ärlig så är det mycket bedrövligt, speciellt när som det är där vi står nu, här har en bil
ställt sig på en handikappsparkering utan att ha rätt till handikappsplats. Det finns ju gott om andra platser runt omkring här, om han nu hade fått en tusenlapp i böter så hade han aldrig gjort om det igen, säger Ole Skelskjär från DHR.
”Vi har aldrig gjort det”
– Vi fick en anmodan att vi skulle trycka blanketter men vi har aldrig gjort det, säger kommunens trafikingenjör Jerry Goude.
Dessutom räcker det inte bara med att trycka p-böteslappar, det måste också finnas någon som kan lappa bilar som har felparkerat.
– I dagsläget så har vi ingen som kan göra det från kommunens sida. Det är i så fall polisen, säger Jerry.
Ingen kan lappa bilarna
Men inte ens polisen kan lappa en trafikfarligt parkerad bil, eftersom de saknar blanketterna med de nya giltiga beloppen.
– Jag har inte uppfattat att folk i allmänhet diskuterar behovet av parkeringsavgift eller felparkeringsavgift. Men visst är det så att har vi ett regelverk så skall vi kunna upprätthålla det och har vi fastställt ett bötesbelopp så är det också rimligt att någon kan säkerställa att man blir bötfälld om man står fel, säger kommunstyrelsens ordförande i Degerfors Peder Pedersen (V).
Kommunen ska utreda
Men trots att det har gått 4 år sedan kommunen beslutade att höja felparkeringsavgifterna så har hittills inga nya p-böteslappar tryckts upp och nu kommer kommunen utreda om de skall ha en person som kan lappa felparkerade bilar.
– Det här verkar inte vara så jättekomplicerat. Antingen skall vi ha den här funktionen eller så skall vi inte ha den. Det handlar mer om att utse en eller flera personer på utbildning, säger Peder Pedersen.