Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carolina Krijger och dottern Viola pratar om hur mobilanvändningen gick över styr under en period. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Föräldrar om skärmtid för barn: ”Får lätta lite på tyglarna”

Uppdaterad
Publicerad

Ledigheterna är för många ett bra tillfälle att slita sig från skärmarna och för föräldrar att spendera lite kvalitetstid med sina barn. Hur mycket skärmtid är lämpligt för barn egentligen? SVT besökte trampolinparken Jumpyard för att höra vilka begränsningar föräldrar sätter på sina barns skärmtid.

I höstas kom Barnläkarföreningen med nya råd ingen skärmtid för barn under två år. På uppdrag av regeringen ska Folkhälsomyndigheten ta fram generella råd gällande hur mycket skärmtid som är rekommenderat för unga i olika åldrar.

Olika ställningstagande

I Örebro förhåller föräldrarna sig lite olika till frågan. Carolina Krijger och hennes man fick införa begränsningar när de upplevde att mobilanvändningen gick över styr.

– Vi är nog ganska hårda, berättar Carolina Krijger, som har satt gränsen vid en och en halv timme respektive en timme för sina två barn.

Dottern Viola fyller i att hon ofta inte når sin gräns ändå på grund av alla andra aktiviteter som upptar vardagen.

Hör föräldrarna berätta mer om barnens mobilvanor i klippet ovan.

Blir som en barnvakt

Hanna Bergman är också på plats med ett av sina tre barn. I deras familj följs rekommendationerna i regel ganska bra, men medger att när hon känner sig trött kan det bli att barnen får lite mer skärmtid.

– Skärmen kan bli som en barnvakt ibland när vi behöver laga mat och liknande, säger Hanna Bergman.

Får ett sundare förhållningssätt till skärmtid

Hon tror att det är viktigt att lära barnen varför skärmtiden ibland behöver begränsas och tror att det i förlängningen ger dem ett sundare förhållningssätt till skärmtid överlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.