Foto: SVT

Personal vågar inte kritisera – upproret som tystades

Uppdaterad
Publicerad

Flera förskollärare vittnar om för stora barngrupper i Örebro kommun – men få vill ge sin bild av situationen öppet. De är rädda för att det bland annat kan påverka deras lön negativt.

– Jag tror att många är rädda för att säga hur det egentligen ser ut, säger en förskollärare som vill vara anonym.

Enligt skolverkets statistik över barngrupper i Örebro kommun ligger snittet på drygt 15 barn per avdelning i åldrarna 1-5 år, något som SVT Nyheter Örebro tidigare rapporterat om.

Förskoleupproret

Det skiljer sig från Skolverkets riktmärken som säger att barn upp till fyra år ska vara mellan 6 till 12 barn per grupp, men många förskollärare har hört av sig till SVT och vittnat om att de har mycket större barngrupper än så, ofta uppemot 20 per barngrupp.

”Många blir utbrända”

En av de förskollärarna som SVT varit i kontakt med, som arbetar på en barnavdelning med ca 20 barn, beskriver situationen med stora barngrupper på förskolorna i Örebro kommun som ohållbar och att många pedagoger blir utbrända.

– Föräldrarna tror att barnen har jättekul på förskolan, men med så många barn på liten yta är det mest konflikthantering vi förskollärare jobbar med om dagarna. Det pedagogiska hinner vi inte med, säger förskolläraren som är verksam i kommunen till SVT Nyheter.

Vill inte kritisera öppet

Av rädsla för att stämplas som en knepig medarbetare eller för att kritiken ska påverka personens lön negativt vill förskolläraren vara anonym.

– Jag vill gärna vara anonym, då även jag är rädd för att det kan påverka min lön negativt om jag ses som en gnällig, klagande och jobbig pedagog. Alla säger lite fint att det inte har med gruppstorlekens betydelse att göra, utan snarare hur man jobbar, men självklart kan jag ta bättre hand om barnen om vi har 15 istället för 20 på avdelningen, säger förskolläraren.

Protesterade för mer resurser

Bara för några år sedan lät det annorlunda. Precis innan utdelningen av ett pedagogiskt pris på Conventum, protesterade pedagoger från förskolor på scen och fick stående ovantioner. De avbröt prisutdelningen då de hade fått nog och krävde mer resurser i förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet