Alla slagningar som görs i polisens register ska vara direkt kopplade till den enskilda polisens arbetsuppgifter. Det är en strikt regel och framgår tydligt i den varningstext som dyker upp innan poliser kan göra sökningar i myndighetens system.
– Trots att de flesta ser den här varningstexten dagligen så är dataintrång det brott som flest poliser anmäls för, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.
– Det är klart att det handlar om någon sorts nonchalans, annars skulle inte problemet vara så omfattande, säger han.
Handlar om personlig integritet
En av anledningarna till varför det inte är tillåtet för poliser att söka fritt i myndighetens register är att dessa är omfattande och innehåller stora mängder känslig information. Restriktionerna fungerar som ett skydd för både svenska folkets personliga integritet och för landets rättssäkerhet.
Därför är polismyndigheten också tvingade att göra en anmälan om det finns minsta misstanke om att ett brott kan ha begåtts, berättar Mats Nylén.
”Försöker inte sätta dit honom”
Men många, inklusive Springare själv, är övertygade om att ni gör det här för att sätta dit honom efter att han vågat uttrycka sin mening?
– Det handlar absolut inte om att vi försöker sätta dit honom. Vi har en skyldighet att anmäla när det finns en risk att någon gått utanför sina befogenheter, oavsett om det är Peter Springare eller någon annan, säger Mats Nylén.
68 anmälningar 2016
År 2015 upprättades 33 anmälningar om dataintrång bland polisanställda runt om i landet. År 2016 var siffran 68.
– Anledningen till att så pass många anmäldes 2016 var att en enskild polis genomfört en mängd otillåtna sökningar vid olika tillfällen, förklarar Anders Jacobsson, åklagare på särskilda åklagarkammaren.
Kan ge fängelse
Konsekvenserna för poliser som döms för otillåtna slagningar i myndighetens register är oftast böter, men brottet kan även leda till fängelse.
– Den vanligaste sökningen som genomförs är att man söker på sig själv, sin bil, eller någon i sin närhet, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.