Foto: SVT

Pontus välkomnar den nya mätmetoden

Uppdaterad
Publicerad

Snart 22-årige Pontus Nyström har haft diabetes typ 1 sedan han var fyra år. Han testar just nu en ny teknik för att mäta sitt blodsockervärde med hjälp av sin telefon, en sändare och en typ av dosa på armen. Han tycker att metoden har gjort livet enklare.

Just nu pågår ett test där femton personer i Sverige utrustade med en ny typ av teknik kan mäta sitt blodsockervärde kontinuerligt med hjälp av en app på sin telefon. Pontus är en av de tre personer som provar den nya mätmetoden i Örebro län.

Sedan början av oktober har han haft en sändare inopererad i ena armen.

Läs mer: Nu kan blodsockret mätas med telefonen

– Det finns liknande sätt man kan kolla sitt blodvärde på via telefonen men fördelen med det här är att det är smidigare, det är ingen skillnad mot att öppna vilken app som helst för att kolla blodsockervärdet, säger Pontus Nyström.

Färre blodprov

Två gånger om dagen ska värdet kalibreras, så metoden innebär fortfarande att Pontus måste sticka sig i fingret, men inte alls lika många gånger som han behövde göra tidigare, berättar han.

– Förut var jag tvungen att sticka mig i fingret flera gånger per dag. Det var lite av en process och man drar sig för det. Nu kommunicerar den här mätaren under huden med sändaren som sitter på armen, och den i sin tur kommunicerar med telefonen, förklarar han.

Men även om Pontus Nyström är nöjd med metoden så fungerar den inte helt perfekt, berättar han.

– Det är en viss fördröjning. Om man jämför blodvärdet i kroppen med det kontinuerliga värdet tar det kanske tio minuter en kvart innan det syns i telefonen.

Varnar för förändrat värde

Metoden utgår från ljusteknik, och appen kan också varna när blodsockervärdet blir för lågt eller för högt, berättar Pontus. Han själv har sänkt sitt genomsnittliga blodsockervärde de senaste veckorna.

– Det blir enklare att hålla koll nu, jag kan ju kolla blodsockervärdet mycket lättare nu än än tidigare, det tar inte alls lika mycket energi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.