Andreas Morén blev svårt sjuk efter att ha ätit kyckling på restaurang. Foto: SVT

Restaurangbesöket slutade med sjukskrivning för Andreas

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Morén hade just avslutat måltiden på en av stadens restauranger då han plötsligt började känna sig mycket dåligt. Det visade sig att han drabbats av matförgiftning efter att ha ätit dåligt tillagad kyckling. Han är inte ensam.

Antalet patienter som måste behandlas efter att ha fått i sig campylobacter har fördubblats under det senaste året.

Bakterierna orsakar diarré och vanligaste anledningen till att man insjuknar är att man ätit smittad kyckling som blivit dåligt tillagad.

Campylobakter i kyckling

LÄS MER: Smittskyddsläkaren rekommenderar att man undviker färsk kyckling

Frossa och ledvärk

Precis det drabbade örebroaren Andreas Morén som blev akut dålig efter ett restaurangbesök.

– Det hade bara gått en liten stund så fick jag plötsligt frossa och ledvärk, berättar han. Sen steg febern.

Andreas tog sig hem men dygnen efter blev en mardröm med 60-70 toabesök och svår magknip. När han till slut tog sig till akuten blev han visad till ett isoleringsrum och fick direkt två påsar med dropp eftersom han var uttorkad.

– Kanske förstod personalen vad det handlade om, säger han. De hade också extra skyddskläder när de tog prover på mig.

Enorm ökning

Proverna visade att bakterien som gjort Andreas så dålig var just campylobacter. Något som drabbat ytterligare 54 länsbor just nu som varit till sjukhus.

– Vi ser en enorm ökning just nu, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund. Det handlar om en fördubbling av konstaterade fall.

Vissa som drabbas upplever det mest som att de blivit dåliga i magen, andra blir mycket sjuka.

– Det finns ingen säker antibiotikabehandling mot det här utan man får vänta ut sjukdomen och behandla symptomen.

Äter inte kyckling igen

För Andreas Morén har det tagit tid att bli bra – mycket längre än han själv trott. Han räknar själv med att vara på jobbet igen på måndag, då har det gått nästan två veckor sedan den ödesdigra måltiden.

Vilken restaurang som lagat till den dåliga maten vet han inte, det kan handla om fyra olika.

– Men i fortsättningen när jag går ut och äter kommer jag inte att beställa kyckling – det är det inte värt.

SVT Play: Se inslaget med Andreas Morén

Så skyddar du dig från Campylobakter

  • Bakterien finns i stor utsträckning i kyckling
  • Idag är svensk kyckling lika smittad som importerad
  • Fryst kyckling är något säkrare än färsk
  • Var noga med att hetta upp kycklingen och se till att den blir genomstekt
  • När du handskas med rå kyckling, var noga med att använda speciella knivar och skärbrädor så att inte andra råvaror blir ”smittade”
  • När du är ute på restaurang, kontrollera att kycklingen är genomstekt

Källa: Smittskyddsläkare Hans Fredlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campylobakter i kyckling

Mer i ämnet