Shaho Kerim har drabbats flera gånger av brott i sin butik. Foto: SVT

Efter flera inbrott och knivrån – butiksägare slutar

Uppdaterad
Publicerad

Shaho Kerim har drabbats hårt av flera typer av brott. Förundersökningen om det knivrån han anmält är nedlagd. Och hans situation är långt ifrån unik. Efter polisens omorganisation klarar polisen i länet upp färre brott.

Shaho Kerim driver en liten matbutik i Oxhagen i Örebro. Tidigt en septembermorgon bröt sig två maskerade rånare in i hans affär och stal cigaretter. Det var andra gången i år han drabbades av inbrott och en decembermorgon förra året blev han knivrånad i affären.

Shaho berättar hur han försökte skoja med rånaren genom att be honom komma tillbaka på kvällen eftersom han inte hade några pengar i kassan på morgonen.

Krisen inom polisen

– Han blir arg på mig, kommer in till kassan med en stor kniv och det blir bråk, säger Shaho.

Ett halvår senare lade polisen ner förundersökningen om knivrånet mot Shaho.

– Vi har gjort väldigt mycket utredningsåtgärder i det ärendet, bland annat en bra kriminalteknisk undersökning, skickat i väg spår, hållit en hel del vittnesförhör och fotokonfrontation med butiksinnehavaren men tyvärr har vi inte kommit längre där, säger Lars Bergman, utredningschef vid polisområde Örebro.

Polisen brister i resultat

Enligt Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, befinner sig svensk polis i ett allvarligt läge med med ett vikande verksamhetsresultat. Förra året genomfördes den största omorganisationen av myndigheten på 50 år, en omorganisation som sägs vara en bidragande orsak till att antalet uppklarade brott sjunker.

Läs mer: Över 5 000 polisärenden på hög

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet minskade antalet personuppklarade brott, alltså brott där minst en misstänkt person lagförts genom åtal, strafföreläggande eller åtalsunderättelse, med fem procent första halvåret 2016 jämfört med första halvåret 2015.

Ouppklarade brott ökar

I Örebro län minskade antalet personuppklarade brott med drygt fyra procent under samma period. Utredningschefen i länet, Lars Bergman, beskriver första halvåret i år som en rejäl uppförsbacke där den stora omorganisationen som sjösattes januari 2015 innebar stora förändringar. Men han tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser om omorganisationen.

– Jag tror att vi kommer att se ett bättre resultat framöver, säger Lars Bergman.

Enligt Lars Bergman har det under perioden även varit en hel del ärenden som tagit mycket resurser från utredningssektionen. Det handlar om grova våldsbrott som knivskärningar, skjutningar och narkotikabrott, ärenden som ska prioriteras.

Hur lång tid får det ta innan det blir ett bättre resultat?

– Jag tror att vi har sett botten och att vi redan vid årsskiftet kommer att se ett bättre resultat, säger Bergman.

För butiksägaren Shaho Kerim har brotten han blivit utsatt för inneburit mycket tankar och oro. Han känner sig inte trygg i området och planerar nu att göra sig av med butiken. 

– Jag tänker sälja eller säga upp, det här området är inte bra, säger Shaho Kerim.

Polisens omorganisation

Genomfördes i januari 2015 och var den största omorganisationen Polisen gjort på 50 år.

Omorganisationen tog två år att förbereda och ca 2 500 polisanställda deltog i olika arbetsgrupper för att komma fram till beslutsunderlag.

21 lokala polismyndigheter slogs samman till en, varav denna delades upp i sju regioner.

Örebro län ingår nu i Region Bergslagen, tillsammans med Värmlands och Dalarnas län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet