Foto: TT Bild

Här blir förskolan kostnadsfri – på riktigt

Uppdaterad
Publicerad

Förskolenämnden i Örebro tar den 17 maj beslut om att fullt ut införa en likvärdig, kostnadsfri förskola. Beslutet gäller de kommunala förskolorna i hela kommunen från 1 augusti.

”Kostnadsfri förskola” innebär att förskolan, utöver den fastställda avgiften, blir helt fri från andra kostnader.

För att alla förskolor ska kunna köpa in det som behövs för det avsätter Förskolenämnden en halv miljon kronor för förskolorna att ansöka om.

– Jag är stolt över att Förskolenämnden nu kan ta det här beslutet, säger Marie Magnusson (KD), ordförande i Förskolenämnden. Beslutet har ett mycket tydligt barnperspektiv där vi utgått från kommunens handlingsplan för barn i ekonomiskt utsatta familjer.

För vårdnadshavarna som har sitt barn i förskolan innebär beslutet bland annat att:

  • Det alltid finns låneexemplar på förskolan av bland annat skridskor, hjälm, lucialinnen så att alla barn kan delta
  • Förskolan står för all förtäring vid utflykter och föräldrasammankomster
  • Alla former av firanden bekostas av förskolan

– Jag är jätteglad för detta. Det är att sätta barnen i första rummet och samtidigt se till att vi får en likvärdig förskola i Örebro. Vi har jobbat med frågan under våren och hittat en bra modell för hur vi nu genomför en ”kostnadsfri förskola” i Örebro, säger Ewa Andersson (S) vice ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.