Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melinda Karlsson: ”Det är fortfarande inte tillräckligt”. Hör studenterna om jämställdheten inom företagsledningar. Foto: SVT

Studenterna om könsfördelningen bland länets vd:ar: ”Sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Melinda Karlsson och Amna Hecimovic är båda 23 år gamla och läser krävande utbildningar på Örebro universitet. I den takt som nu råder kommer de hinna närma sig pension innan könsfördelningen inom företagsledningar är i balans i länet där de bor.

– Det är sorgligt, säger Melinda Karlsson, juriststudent.

Melinda Karlsson går juristprogrammet och Amna Hecimovic läser till civilingenjör. Tuffa utbildningar som inte är helt ovanliga bland företagsledare.

Men eftersom de är kvinnor har de oddsen emot sig om de vill nå den absoluta toppen.

Enligt en rapport från Almi är endast 12 procent av länets vd:ar och styrelseordförande kvinnor. Andelen ökar med ungefär en procentenhet per år.

– Under min uppväxt har jag fått höra att feminismen kommit så långt. Sen får man se de här siffrorna... Och ja, det är bättre men det är fortfarande inte tillräckligt, säger Melinda Karlsson.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.