– Det är mäktig natur med gamla tallar och branta klippor. Man behöver inte gå långt för att kunna vara för sig själv och lyssna på fåglarna och vinden, säger Daniel Gustafson som har varit projektledare för utvidgningen av nationalparken. Foto: Malin Gotlin/SVT

Nationalpark större och mer tillgänglig

Uppdaterad
Publicerad

Tivedens nationalpark har blivit större och mer tillgänglig. Idag på torsdag nyinvigs storskogen officiellt och klockan 15 klipps invigningsbandet till den förnyade parken.

Vid entéerna Vitsand och Huvudentrén har nya vindskydd och toaletter byggts. Men kanske allra viktigast är att breda stänger med räcken har satts upp så att alla har möjlighet att ta sig en bit in i skogen och lyssna på trädens sus och fåglarnas kvitter.

TV: Se hela inslaget här

–      Det är ingen jättelång sträcka, det handlar om 50-70 meter. Men det är fullt tillräckligt säger Daniel Gustafson, som är projektledare för utvidgningen av Tivendens nationalpark.

LÄS MER: Tivedens nationalpark nyinvigs idag

–  Bara att man kommer runt stenblocken och ner mot sjön så ser man inte entrén längre och stenarna dämpar buller. Dessutom går den här spången ganska högt så man är uppe en bit, inte vid trädkronorna, men nästan. Det är en häftig känsla, säger han.

Tivedens nationalpark innehåller både skogs- och sjölandskap och med det nya utvidgandet tillfördes naturskogslika områden, våtmarker och en sjö. Foto: SVT

100.000 besökare per år

Tivedens nationalpark bildades 1983 och är en av Sveriges mest välbesökta nationalparker. Varje år kommer omkring 100.000 besökare. Under våren har parken vuxit från 1352 hektar till 2030 hektar.

I Tivedens skogar finns också cykel- vandrings- och ridleder.

Tivedens nationalpark grundades år1983 och ligger i Laxå och Karlsborgs kommuner. Foto: SVT

På fredagseftermiddagen invigs den utökade nationalparken officiellt med cermoni och bandklippning. På lördag är det öppet hus med aktiviteter och guidade turer, men skogen står så klart öppen året om.

Daniel Gustafson är projektledare för utvidgningen av Tivendens nationalpark. Foto: SVT

– Det är mäktig natur med jättegamla tallar och branta klippor och så är det tysnaden. Man behöver inte gå långt för att kunna vara för sig själv och lyssna på fåglarna och vinden, säger Daniel Gustafson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.