Tuulia Hyötyläinen forskar om cellernas ämnesomsättning. Foto: Örebro universitet

Toppforskare kritisk mot ojämställdheten i sin bransch

Uppdaterad
Publicerad

Tuulia Hyötyläinen är professor i kemi vid Örebro universitet och en av världens mest inflytelserika forskare, enligt The Analytical Scientist. De har listat 50 kvinnliga forskare, och Tuulia Hyötyläinen tycker att kvinnor borde synas mer i branschen.

Vetenskapstidskriften The Analytical Scientist har lyft fram 50 kvinnliga forskare verksamma inom akademien och industrin. Tuulia Hyötyläinen står som en av de mest inflytelserika inom analytisk kemi, ett område som enligt henne präglas av mansdominans. Få kvinnor finns med på internationella konferenser, i styrelser och i redaktioner på vetenskapliga tidskrifter.

– Den fördelningen speglar inte verkligheten – att det finns många skickliga kvinnor som forskare inom vårt område. Därför är denna ”Power List” viktig, inte minst för att visa yngre forskare, säger Tuulia Hyötyläinen.

Varför tror du det är så?

– Det är fortfarande flest män som är högre uppsatta i olika kommittéer och styrelser. Det märks inte avsevärt i mitt dagliga arbete, men som kvinna får man kämpa hårdare för uppmärksamhet i branschen, särskilt i början av karriären, säger Tuulia Hyötyläinen.

Forskat i tre nordiska länder

Hon forskar inom metabolomik, som är en vetenskaplig teknik för att beskriva hur sjukdomar, miljön, gifter, kosten och genetiska faktorer påverkar cellernas ämnesomsättning.

Hennes forskning i dag är inriktad på diabetes, fettlever och skallskador.

Tidigare har Tuulia Hyötyläinen forskat i Köpenhamn och i Helsingfors. Sedan hon började vid Örebro universitet i maj har hon fått möjligheten att utveckla sin forskning inom just hur miljökemikalier kan påverka cellerna.

– Jag tror att det är många sjukdomar som påverkas av just miljökemikalier, säger Tuulia Hyötyläinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.