Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi brukar tipsa varandra om i vilka matbutiker det är bra rabatter” – hör Yulia och Sofia berättar mer om deras situation i klippet. Foto: SVT

Ukrainska flyktingar lever på 71 kronor om dagen: ”Måste spara hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Yulia och Sofia lever helt olika liv. Den ena som medelålders ensamstående mamma med två barn och den andra som ung student, på tröskeln in i vuxenlivet.

Men en sak har de gemensamt: De är båda ukrainska flyktingar – som får gräva djupt i fickorna för att få vardagen att gå ihop.

På Röda korsets språkcafé står det inte någon middagsbuffé uppdukad. Det är heller inte för tilltugget, utan möjligheterna att utveckla sin svenska, som de kommer hit. Men att en gång i veckan bli bjuden på sötsaker sätter ändå lite guldkant på en vardag som annars präglas av en strävsam kamp för att få ekonomin att gå ihop.

För de maximalt 71 kronor om dagen som Migrationsverket betalar ut till ukrainska flyktingar som fått skydd i Sverige under EU:s massflyktsdirektiv räcker inte långt.

Kriget i Ukraina

– Jag pluggar, men jobbar också 75 procent nu, berättar 19-åriga Sofia Medvedieva som gör allt för att lyckas försörja sig själv, men också ge ett värdigt liv åt sin diabetessjuka franska bulldog Frank.

Tipsar varandra om var det är bra rabatter

Yulia, som är i medelåldern, kom till Sverige med sina två döttrar. I hemlandet, innan Rysslands fullskaliga invasion, levde de ett bra liv. Mat på bordet och hela rena kläder på kroppen. De svälter inte i Sverige, men samtidigt är det ur en ekonomisk synvinkel kanske svårare att ställa mat på bordet här än vad det var där.

– Vi brukar tipsa varandra om i vilka matbutiker det är bra rabatter, säger Yulia och syftar på de ndra ukrainska kvinnor hon har kontakt med.

Utan välvilja från hjälporganisationer och allmänhet vet hon inte hur det skulle sluta.

– I Ukraina brukade det vara jag som hjälpte människor. Nu, i Sverige, är det istället jag som får hjälp, konstaterar Yulia med en suck.

Starta klippet och hör om Yulia och Sofias kamp för att få vardagen att gå ihop med små ekonomiska medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet