– Det finns många extremt duktiga konstnärer som lever i total isolation för att man kanske inte orkar eller vågar utbilda sig eller ta kurser, säger Jenny Gulstad.
Jenny kommer under de kommande tre åren tillsammans med Kulturrummet Aniara, ABF och Stiftelsen Activa försöka hitta svaret på frågan i projektet med samma namn.
Tar hjälp av illustratör
Startskottet för projektet är barnboken ”Draken som ville lära sig simma” där Jenny står som författare.
– Den handlar om en drake som försöker jobba mot fördomar om vad man kan och inte kan göra, säger Jenny Gulstad.
– Det började med att jag berättade en saga för min lillasyster som var väldigt rädd för vatten. Jag ville att det skulle bli en kul upplevelse och att hon skulle våga prova tills hon lyckades.
Eftersom Jenny inte kunde rita snälla drakar räckte hon ut en hand till kollegan och illustratören Gunilla Gustafsson för att få dem barnvänliga istället för monstruösa.
– Jag tände naturligtvis på idéen och tyckte det var skithäftigt, så det blev fler teckningar, säger Gunilla Gustafsson.
Gunilla Gustafsson arbetar på Kulturrummet Aniara i Hallsberg och kommer att vara delaktig i projektet ”Vem har rätt att kalla sig konstnär?”.
– Jenny kommer med så mycket bra idéer som gör att jag måste lyssna ofta och noga. Vi pengar från allmänna Arvsfonden i tre år framöver till att genomföra dem, säger hon.
Grupper hamnar i skymundan
Jenny tycker inte att konstvärlden är öppen för alla och menar att personer med till exempel Aspergers syndrom eller ADHD ofta hamnar utanför och har svårt att bli en del av kulturlivet.
– Vi som har svårigheter att hantera människor och kanske inte orkar med de sociala kraven glöms lätt bort.
– Det blir en elitism inom konst och musik istället för att man samarbetar för att bygga ett bättre samhälle, säger Jenny Gulstad.
Hoppade av konstskolan
Jenny, som själv har Aspergers, hoppade av konstskolan då hon kände att hon inte klarade av den sociala biten av studierna.
– Jag slutade för att jag inte mådde så bra i en studiemiljö med för mycket folk. Jag är inte så duktig på den sociala strukturen och då hamnar man lätt i en situation där folk tycker att man är konstig eller fryser ut en, säger Jenny Gulstad.
– Det ligger också litegrann i projektets idé att hjälpa ungdomar att hitta andra skolformer som kan passa alla, det är verkligen dags, säger Gunilla Gustafsson.
”Kultur läker själen”
Det var Jenny som kom på idén till projektet men under de tre åren kommer man även att samarbeta med fyra andra projektdeltagare bosatta i Ängelholm, Botkyrka, Karlstad och Skellefteå.
– Kultur läker själen och vill vi ha ett friskare samhälle med hela människor så måste vi föra det budskapet vidare, säger Jenny Gulstad.