Allt tuffare att hävda sig på marknaden

Uppdaterad
Publicerad

Trots att bostadsbyggandet har kommit igång på många håll, är det en allt större grupp som ställs utanför bostadsmarknaden. Nybyggda lägenheter är dyra och ekonomiskt svaga grupper får allt svårare att hävda sig.

Kvarteret Mjölnaren i centrala Norrköping är ett exempel på den byggboom som pågår i fler kommuner. Här byggs 69 bostadsrätter – en boendeform som kräver både sparade pengar och rejäl inkomst för den som vill bo. För även om byggandet alltså har kommit igång på flera håll, så är det stora grupper som inte får vara med på byggfesten.  

Kenneth Edström är bekymrad. Han är bostadssamordnare på Norrköpings kommun och hjälper människor som har svårt att hävda sig på bostadsmarknaden.  

#BOSTADSÖKES

– Det är ett mycket ansträngt läge för tillfället och allt fler ställs utanför den reguljära bostadsmarknaden, Kenneth Edström.  

Han konstaterar att det idag är de som har stark ekonomi som har möjlighet att köpa en lägenheter eller hyra en nyproducerad bostad.  

Dyrt med småskaligt

I Linköping växer prestigebygget Vallastaden fram – en ny stadsdel där social hållbarhet är ledordet. Segregationen ska bekämpas med en stor variation av hyresrätter, bostadsrätter och villor. Men enligt Adam Cocozza på byggföretaget Botrygg, är varierat och småskaligt byggande inte rätt väg att gå om man ska man bygga så att resurssvaga har råd att bo.  

– Då måste man tänka storskaligt. Vi ser stor skillnad om vi bygger ett stort kvarter med 100 lägenheter jämfört om vi samsas med andra byggherrar och bygger 30.  

Adam Cocozza tror att det är misstag som begicks när miljonprogrammen byggdes som spökar.  

– Den största tröskeln att komma över är att visa att det kan se så mycket bättre ut än vad det gjorde då. 

Allt färre billiga bostäder

Men flyttkedjorna då? Det brukar heta att när nya bostäder kommer till, flyttar resursstarka dit och andra bostäder blir lediga. Men även de äldre lägenheterna har i många fall blivit onåbara för resurssvaga grupper, enligt Kenneth Edström. Orsaken är att det äldre beståndet i allt större utsträckning genomgår dyra renoveringar.  

– Många får då hyror som gör att man inte kan flytta tillbaka till den lägenhet som man bodde i tidigare för att hyresnivåerna har blivit för höga.  

Många åtgärder behövs

På Bostadssamordningen på Norrköpings kommun ser man alltså att den utsatta gruppen på bostadsmarknaden har växt för varje år. Men på Länsstyrelsen ser länsarkitekten Jan Persson ingen enkel universallösning på problemet.  

– Det behövs allt från ökad konkurrens i byggsektorn, statlig regler och statliga subventioner som håller nere priserna. Under våren sjösätter regeringen en bidragsreform som går ut på att man får statligt bidrag mot att man håller en låg hyresnivå.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet