Mari Landell är verksamhetsansvarig för brottsofferjouren i östra Östergötland. Foto: TT/SVT

”Det här är en miss hos polisen”

Uppdaterad
Publicerad

De lokala brottsofferjourerna i Östergötland får betydligt färre ärenden från polisen. Det är en dramatisk minskning de senaste två åren.

– Det är skrämmande. Det här beror på slarv hos polisen, säger Mari Landell, verksamhetsansvarig för brottsofferjouren i östra Östergötland.

Den som har blivit utsatt för ett brott kan behöva både tips och stöd. Och polisen ska informera om att det finns brottsofferjourer som kan stötta.

Men statistik från Brottsofferjouren Sverige visar att allt färre personer får det här stödet. I Östergötland har antalet ärenden som polisen skickar till brottsofferjourerna minskat från cirka 1.500 ärenden till knappt 900 ärenden. En minskning med 40 procent på två år.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Jag trodde faktiskt inte det var så katastrofalt, säger Mari Landell, verksamhetsansvarig för brottsofferjouren i östra Östergötland.

Hon berättar att hon visste att det hade sjunkit i Norrköping, men inte att nedgången i hela Östergötland var så stor.

– Jag tror ju inte att antalet personer som behöver brottsofferstöd har minskat. Jag tror att det här är en miss hos polisen – det är slarv, säger Mari Landell.

Samarbete

Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschefen i Norrköping tror att det handlar om att flera administratörer har försvunnit hos polisen. Personer som tidigare skickade över ärenden till brottsofferjourerna.

– Men jag tycker att vi jobbar för att förbättra det här nu. Brottsofferjourerna flaggade för den här tendensen relativt tidigt, och jag tycker att vi i tät samverkan med dem kan jobba för att förbättra det här arbetet, säger han.

Fungerar dåligt

Mari Landell på brottsofferjouren instämmer. Det har varit ett samarbete. Det har varit möten. Men hon anser inte att det händer så mycket i praktiken.

– Svaren vi får är: Åh, vi måste bättra oss. Och nu ska polisens volontärer börja ringa upp dem som varit osäkra på om de vill ha brottsofferstöd. Men det fungerar dåligt ändå tyvärr.

Upp till bevis

Nu säger de igen att de ska bättra sig, ringa upp mer, ändra rutinerna och utbilda personalen. Vad tror du?

– Ja upp till bevis säger jag. Jag har hört det så många gånger innan. Upp till bevis då, säger Mari Landell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet