Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Åklagare Emma Högström kommenterar domarna. Foto: SVT

Efter hotelltillslaget i Skänninge – 26-åringar döms för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man döms av Linköpings tingsrätt till fängelse i nio år för grovt narkotikabrott och människorov i Skänninge i september förra året.

26-åringen döms också till livstids utvisning och att betala 125 600 kronor i skadestånd till offret för människorovet. Han frikänns från åtalet om våldtäkt.

Ytterligare en 26-årig man som åtalats för inblandning i människorovet döms till fyra års fängelse och att betala 125 600 kronor i skadestånd till offret.

Polisinsats på Skänninge stadshotell

– Jag konstaterar att tingsrätten har dömt de tilltalade för flera mycket allvarliga brott, säger kammaråklagare Emma Högström.

Att tingsrätten ogillade åtalet för våldtäkt kan göra att åklagaren väljer att driva den delen vidare till högre instans.

– Det kommer jag ta mig en rejäl funderare kring ifall det finns skäl att överklaga.

Sju anhölls inledningsvis

Det var under natten till lördagen den 16 september förra året som polisen gjorde ett tillslag mot Stadshotellet i Skänninge. Sju personer anhölls inledningsvis, men misstankarna har avskrivits mot alla förutom den 26-årige huvudmannen som nu dömts.

Efter tillslaget uppstod misstanke om att en våldtäkt mot en 17–årig kvinna ägt rum på hotellet några dagar tidigare. Dessutom hade en man blivit inlåst på hotellet den 5 september, något som rubriceras som människorov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsats på Skänninge stadshotell

Mer i ämnet