Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Styrande politiker i Linköping vill minska segregationen genom att nu hindra personer med försörjningsstöd att söka lägenhet i utsatta områden. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Ekonomiskt utsatta portas från stadsdelar i Linköping

Publicerad

Personer med försörjningsstöd kan inte längre söka bostad i de socioekonomiskt utsatta stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp i Linköping. Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden har på uppdrag från politikerna nu portat gruppen från att söka lägenhet i de tre områdena.

För att kunna söka hyresbostad i allmännyttans bestånd i Berga, Ryd och Skäggetorp kommer det nu att krävas inkomst i form av arbete eller studier.

– Vi vill att linköpingsbor ska integreras i samhället och många av de som bor i de här stadsdelarna står långt ifrån arbetsmarknaden just nu, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Stadsdelarna ska stärkas

Fram till idag har försörjningsstöd godkänt som inkomst för att få ett hyreskontrakt hos Stångåstaden i hela kommunen. Men för att stärka stadsdelarna tvingas nu personer med försörjningsstöd att söka lägenhet i mindre segregerade områden.

– Vi tror att det är viktigt att stärka de socioekonomiska krafterna i de här områdena, säger Stångåstadens styrelseordförande Jan Österlind (S).

De hyresgäster som idag har hyreskontrakt i de berörda områden och lever på försörjningsstöd kommer inte behöva flytta.

Bostadsbolaget har drygt 3000 lägenheter i de tre områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.