Jenny: ”En man hade blivit opererad för länge sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Aakula i Skänninge har anmält Region Östergötland till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

För 1,5 år sedan när Jenny Aakula fick sitt andra barn drabbades hon av en delad magmuskel som innebär att musklerna som delar sig vid en graviditet inte går tillbaka, vilket ger henne ryggsmärtor och diskbråck.

Beviljas operation

Efter många turer har nu Region Östergötland beviljat Jenny Aakula en remiss för att operera bukväggsdiastas i Stockholm.

Förlossningsskador

– Jag har öppnat munnen och sagt vad jag tycker. Jag har tryckt på beslutsfattare inom Region Östergötland åtskilliga gånger och varit tydlig med att jag inte tänker ge upp, säger Jenny Aakula som gläds över operationsbeskedet.

Anmäler Region Östergötland till DO

Men trots att hon nu fått rätt till operation så har Jenny Aakula nu anmält Region Östergötland till Diskrimineringsombudsmannen (DO). I anmälan pekar hon på en hierarkisk attityd inom vården som inte tar förlossningsskador på allvar. I anmälan skriver hon bland annat:  ”om jag som man hade drabbats av jämförbara skador skulle vårdkedjan sett annorlunda ut. Då hade jag inte nekats operation men hänvisning till att det rör sig om en skönhetsoperation, vilket görs i mitt fall. Trots att olika specialister gör gällande mitt vårdbehov”.

”En man hade bemötts annorlunda”

– Jag vill hävda att om jag hade varit man och haft den sjukdomshistorien så hade de opererat mig.  De hade inte sagt till mig att jag får en bukväggsdiastasoperation på grund av psykologiska skäl. Region Östergötland anser att det saknas klinisk evidens för den här typen av operationer men att jag får remiss till operationen ändå eftersom jag har kämpat så mycket men jag  menar att jag inte hade mått så här dåligt om jag hade fått adekvat hjälp. Då hade min vårdkedja förkortats avsevärt, säger Jenny Aakula.

Många kvinnor har hört av sig

Jenny fick också underlivsproblem efter förlossningen, som gör att hon har svårt med sexlivet, att gå på toaletten och problem med inkontinens.

Hon upplever att hon inte blivit tagen på allvar när hon sökt hjälp inom vården. Det berättade hon om när SVT Nyheter Öst träffade henne i höstas och efter det reportaget har Jenny Aakula fått mängder av samtal.

”Jag skulle ha behövt en egen telefonväxel”

– Jag var helt nedringd och skulle ha behövt en egen telefonväxel. Det ringer kvinnor i åldern 19 till 72 år som berättar om  att de känner skam för sina förlossningsskador och det som skrämmer mig mest är att de ringer mig och inte ringer vården. De borde känna det förtroendet för en läkare och få hjälp, det är helt fruktansvärt att kvinnor ska känna så här, säger Jenny Aakula.

Poltikerna satsar på förlossningsvård 2016

Region Östergötland vill inte kommentera Jenny Aakulas fall. Men löftet som de styrande politikerna ger är förlossningsskador i Östergötland ska prioriteras under 2016.

– Under det här året kommer vi att intervjua kvinnor för att lyssna på deras berättelser om hur de har upplevt förlossningsvården, säger regionrådet  Christoffer Bernsköld (S).

Kommer ni politiker att satsa mer pengar på förlossningsvården?

– Ja, men var vi kommer att satsa de pengarna får bli en dialog mellan oss och förlossningsverksamheten efter det här året, men vi ser att antalet riskgraviditeter ökar. Kvinnan är i dag äldre när hon föder barn, och väger mer. Samtidigt har den psykiska ohälsan ökat så mer personal kommer att behövas i framtidens förlossningsvård, säger  Christoffer Bernsköld.

Jennys råd till politikerna

– Politikerna borde tänka på att starta ett förlossningsskadecenter. Om de läkare jag haft hade samverkat så hade inte alla de här ”falla mellan stolarna tillfällena” uppkommit, säger Jenny Aakula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet