Facket varlsar om konflikt i Kisa

Uppdaterad
Publicerad

Svenska pappersindustriarbetareförbundet, Pappers, varslar om strejk för 15 arbetare på företaget Absorbest i Kisa.

Absorbest har lämnat arbetsgivarorganisationen och ännu inte tecknat något separat hängavtal med facket. Pappers säger att de har en lokal närvaro som det nya avtalet inte erbjuder och att de anställda vill vara kvar i förbundet.

– Alla anställda där är våra medlemmar, Absorbest försöker i stället få till ett avtal med ett annat förbund. Pappers menar att det inte är den svenska modellen att arbetsgivaren ska få välja vilka de går in i avtal med. Då kommer de alltid att välja det billigaste, säger Pontus Georgsson, avtalsansvarig för Pappers.

– Vi har inte lyckats få till ett hängavtal. Nu var det dags att markera från vår sida, säger Nickolaus Tataridis, avdelningsordförande i Kisa.

Absorbest är ett medicintekniskt företag som valt att ansluta sig till arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna, Ikem, och erbjuder i stället ett nytt kollektivavtal.

– Vi är ett litet företag och har valt den arbetsgivarorganisation som passar oss bäst, på lång sikt. Jag utgår ifrån att vi kommer att träffas och lösa detta, säger Hans Karlsson, VD för Absorbest.

– Företaget har erbjudit att kompensera för de skillnader som finns mellan avtalen så att det blir neutralt för medlemmarna. Medlemmar kan fortfarande tillhöra Pappers, säger han.

Arbetet läggs ned den 5 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.