Färre kyrkobesök men ökad själavård

Uppdaterad
Publicerad

Gudstjänstbesök och medlemsantal fortsätter att minska, men trycket av människor i kris som vill ha hjälp av Svenska kyrkan ökar. Det visar kyrkans egen statistik.

Svenska kyrkan tappade ytterligare nära 40 000 medlemmar förra året och nu är minskningen de senaste 20 åren omkring 1, 3 miljoner medlemmar.

Samtidigt fortsätter antalet besökare till gudstjänsterna också att minska. Jämfört med 1994 så har kyrkan mer än halverat antalet gudstjänstbesökare.

En svunnen tid

Det var välfyllt på högmässan i domkyrkan i Linköping idag, på årets första dag. Men välfyllda kyrkor är något som hör till en svunnen tid

För 20 år sedan kom cirka 9 miljoner besökare till högmässorna runt om i landet, i dag är den siffran nere i 4 miljoner.

– det handlar om att människor inte känner att de har något förhållande till kyrkan och då i första hand till kristen tro.

– Kyrkan har en öppenhet mot alla, men vi har varit dåliga på att marknadsföra det, säger prästen och domkyrkokaplanen i Linköping, Thomas Stoor.

Själavård och terapi ökar

Men även om kyrkan tappar medlemmar och besökare i stor utsträckning så ökar antalet människor i kris som söker kyrkans resurser i form av själavård, terapi och samtal.

Förra året ökade t ex antalet hjälpsökande hos jourhavande präst med 15 procent jämfört med året innan. Präster och diakoner tog emot ca 80 000 samtal från människor i kris.

– Människor har fortfarande ett stort förtroende för kyrkan. När man hamnar i kris och behöver någon som bara lyssnar på en så är kyrkan något som man kan vända sig till, inte minst när man går i självmordstankar, det menar Anna Ramén, diakon i Linköping stift

Kyrkobesöket viktigast

Men för andra är fortfarande själva kyrkobesöket allra viktigaste

– Det är en del av mitt liv, lika viktigt som att borsta tänderna på morgonen så känner jag att det är viktigt att gå i kyrkan, det säger Rode Carlsson, en av besökarna i Linköpings domkyrka i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.