• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Vill säkra festivalen med upplysta platser

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra sommarens festival med fem anmälda våldtäkter och 15 ofredanden vill polisen se ett säkrare Bråvalla. Arrangören vill bland annat bygga upp servicetorn som dels kommer sprida ljus och dels fungera som riktmärken. Varje festivalbesökare måste även skriva under på att de förstår arrangörens värdegrunder.

Festivalarrangören samarbetar med polisen, Norrköpings kommun och RFSU för att åstadkomma trygghetsskapande insatser.

En nyhet är att de kommer att bygga servicetorn som dels kommer att sprida ljus, dels fungera som riktmärken. Där ska det finnas personal som kan hjälpa till och som kan ge information om det mesta praktiska kopplat till festivalen. Det nämns även att arrangören inte är nöjd förrän det blir en förbättring med framförallt tryggheten.

– Bland annat så kommer vi att titta på belysningsfrågan där vi ser att vissa områden borde belysas mer, vi kommer att tillsammans med arrangören diskutera om vi ska ha någon form av kameraövervakning eller om arrangören ska ha någon form av kameraövervakning, säger Robert Wallén, polisområdeschef i Östergötland.

Måste skriva på

Arrangören menar att de tidigare inte varit tydliga med deras värdegrund, men att det från och med nu ska framgå vad de står för. Därför kommer alla som köper biljett och även de som jobbar på festivalen, såväl volontärer som artister, att få skriva under ett dokument där festivalens värdegrund framgår.

– Det som vi vill är att folk ska kunna gå på en festival i det här fallet och känna sig säker, säger Niklas Westergren, marknadschef för FKP Scorpio.

Måste skriva på för värdegrunden

Festivalen har utvecklat sitt arbete med RFSU och tillsammans ska de ut i skolorna och träffa 16-18-åringar för att prata om sexualupplysning och samtycke. Tanken är att de ska träffa alla 16-18åringar i Norrköping under loppet av tre år.

– Vi tänker, tillsammans med Norrköpings kommun och Scorpio, se till att vi går ut i skolor och möter unga för att prata om preventiva insatser innan någonting händer, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Han fortsätter.

– Det finns ingen ”quickfix” och det här är självklart inte bara personer som kommer från Norrköping som går på den här festivalen, men det handlar om ett långsiktigt tänk och kunskap och attityder hänger ihop med beteenden.

Bakgrunden till dagens presskonferens och det ökande fokuset på säkerheten är att ett flertal våldtäkter och sexuella ofredanden anmäldes under festivalen förra året.

Läs mer: Så ska Bråvallafestivalen bli säkrare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.