Formellt kommer beslutet att säga nej att tas av tekniska nämnden i morgon.
– Där kommer vi att säga nej till att upplåta hamnen till Nord Stream, säger Tommy Gardell (S), nämndens ordförande, till TT.
Tidigare i dag stor det klart att även Karlshamns kommun vill att hamnbolaget fryser avtalet med det ryska gasbolag som planerar naturgasledningen Nord Stream 2.
Vändning efter möte
Igår möttes lokalpolitiker från Gotland och Karlshamn på Utrikesdepartementet, UD, för en försvars- och säkerhetspolitisk bedömning av att hyra ut hamnarna till Nord Stream.
De styrande på Gotland har tidigare varit positiva till att hyra ut hamnen i Slite, men efter mötet på utrikesdepartementet igår har politikerna ändrat uppfattning. Nu finns det en stor majoritet för att säga nej, påpekar Tommy Gardell.
– Det är riktigt att den information vi fick då har varit avgörande för oss. Vi i regionen kan inte göra den sortens bedömningar som man gjort på försvarsdepartementet och UD och det är självklart att vi måste rätta oss efter deras bedömningar.
– Det var entydigt bland samtliga partier att vi inte kan göra någon annan bedömning än den regeringen har gjort. De har gjort en så tydlig markering så vi måste säga nej, säger regionrådet Björn Jansson (S) efter att ha informerat regionstyrelsen om tisdagens möte på UD.
Ska diskutera ersättning
Det som talat för en uthyrning är intäkter på mellan 25 och 50 miljoner kronor till kommunen som har hårt ansträngd ekonomi. Men också arbetstillfällen och nya inkomster för näringslivet.
– Det blir självklart en besvikelse. Det handlar om arbetstillfällen och det hade varit en lyft för hotell och affärer i Slite, säger Tommy Gardell.
Frågan om Gotland och Karlshamn på något sätt ska kompenseras av regeringen för inkomstbortfallet kommer, som sas redan på tisdagen, att diskuteras efter nyår.
”Avbräck för Ryssland”
Enligt SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Marigt Silberstein var beskedet från Gotland och Karlshamn väntat.
– Detta kommer efter mötet med utrikesministern och försvarsministern och efter det har de inte något alternativ. Det vore anmärkningsvärt att man på kommunal nivå fattar beslut som riskerar att påverka svenska säkerhetspolitiska intressen.
– Detta är ett avbräck för Ryssland, men vi har inte fått några officiella reaktioner ännu, säger SVT Nyheters Moskvakorrespondent Fredrik Svenningsson.
Gasledningen i Östersjön
Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten.
Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.
Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.
Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.
ÖB har uttalat sig kritiskt om att låta Nord Stream hyra svenska hamnar för projektet.
Nu säger även regeringen att det skulle få försvarspolitiskt negativa följder.
Men man hänvisar till att frågan ligger hos kommunerna.
EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen över planerna på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.
De åtta länderna är Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.