Gotlandsbåten ställs in 2017

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Gotlandsbåten från Västervik avslutade sommarsäsongen 4 september har arbetet inriktat sig på ytterligare en nyemission om 30 miljoner kronor för att finansiera kommande års trafik. Det arbetet har inte nått i mål vilket omöjliggör trafik 2017 och innebär att verksamheten försätts i viloläge.

Tre åretruntanställda och ett antal medarbetare i rederiet HSC Nordic sägs upp till följd av beslutet.

Ralph Axelson fortsätter som oavlönad vd för att hitta eventuella framtida lösningar.

– Det är tråkigt att behöva konstatera att vi inte nådde fram med emissionen. Vi var många medarbetare, varav nu ett antal förlorar sina jobb, som gav allt för Gotlandsbåten det här året och gjorde fantastiska och historiska insatser, säger Ralph Axelson vd för Gotlandsbåten i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nu vill de ha näringlivets hjälp för fortsatt båttrafik

Skalas ned

Gotlandsbåten och konkurrensen gav Gotland besöks- och övernattningsrekord sommaren 2016, men arbetet med nyemissionen som skulle säkra framtiden för bolaget nådde inte målet och trafiken 2017 ställs in och verksamheten skalas ned till ett minimum.

– Det är tråkigt, många hade hoppats att de skulle köra en säsong till men jag förstår ju den ekonomiska situationen, säger Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande på Gotland till Svt Nyheter Öst.

Läs mer: Gotlandsbåten styr mot miljonförlust

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.