Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer i klippet om Försvarsmaktens övning på Norrköpings flygplats. Stf bataljonschef Erik Mohlander och kompanichef Robert Daremo framför radarspaningsplanet. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Här övar Försvarsmakten i Norrköping – flygplatsen spelar viktig roll

Uppdaterad
Publicerad

Ur den intensiva snöstormen ser vi plötsligt hur ett radarspaningsflyg närmar sig landningsbanan på Norrköpings flygplats.

Flygplanet är en del av veckans övningar med flygbasbataljonen från Helikopterflottiljen i Linköping, och nu är det dags att ge det service och fylla på bränsle inför nästa uppdrag.

– Under den stora totalförsvarsövningen Aurora så började vi bygga upp ett mycket bra samarbete med Norrköpings kommun, skogsägare och flygplatsen. Så det är nära och enkelt för oss att komma hit och öva, säger ställföreträdande bataljonschefen Erik Mohlander.

Se mer om Försvarsmaktens övning på Norrköpings flygplats i klippet ovan.

Dagens övning går ut på att komma till en civil flygplats för att driftsätta den för försvarets bruk, med egna tanknings- och räddningsfordon på plats.

– Vid en krigsplanläggning är alla flygplatser som finns, ur start- och landningsmöjligheter, intressanta för oss. Men exakt vad och hur vi planerar för Norrköpings flygplats i framtiden kan jag inte gå in på, säger Erik Mohlander.

Under veckan övar Försvarsmakten även på Bråvalla och i terrängen i Finspångs- och Norrköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.