Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Se delar av stridspiloten Nils Schylströms flyguppvisning med SK 60 och vad Flygskolans flygchef Peter Jacobsson tycker om planet. Niclas Magnusson, chef Luftstridsskolan, berättar mer om den nya pilotutbildningen som nu tar vid. Foto: Carl Larssson/SVT

Har utbildat generationer av svenska stridspiloter – nu pensioneras SK 60

Uppdaterad
Publicerad

Skolflygplan 60 – eller SK 60 – har använts i över 60 år i Flygvapnet och utbildat generationer av stridspiloter.

Nu ska SK 60 avvecklas och i dag visade en prisad stridspilot vad planet klarar av vid en uppvisning på Malmen i Linköping.

Bakom spakarna satt Nils ”Princess” Schylström, till vardags stridspilot på Skaraborgs flygflottilj (F7). Förra året fick han det prestigefyllda priset The King Hussein Memorial Sword vid The Royal International Air Tattoo (RIAT) i England, som är en av de största militära flyguppvisningshowerna i världen.

Hur är då SK 60:n att flyga?

– Ett ganska snällt flygplan, vilket är bra för grundflygutbildning, säger Peter Jacobsson, flygchef Flygskolan, som förutom SK 60 flugit Jaktviggen (JA 37) och Gripen.

Uppvisningen var den här gången riktad till inbjuden bransch och media. Den 18 juni hålls en större avvecklingsceremoni och flyguppvisning för allmänheten i samarbete med Flygvapenmuseum.

SK 40 och italiensk flygskola

När SK 60 nu pensioneras så kommer stridspiloterna starta sin utbildning med att lära sig flyga i det nya propellerplanet SK 40. Därefter väntar flygskola i Italien där de lär sig flyga jetplan.

– När de kommer hem går de sedan direkt till att flyga Jas, säger Niclas Magnusson, chef Luftstridsskolan.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.