De skulle dricka kaffe, titta på Melodifestivalen och slappna av på lördagskvällen. Då hördes en duns från övervåningen.
– Först trodde vi det var katten, men jag gick ändå upp för att se efter, säger Owe Karlsson som bor i Åby i Norrköping.
När han kom upp till arbetsrummet blev han stående i flera sekunder. Dörren var öppen och det såg ut som om någon hade brutit sig in.
– Min första känsla var att jag blev förbannad. Just fräckheten. Att ta sig in i vårt hem, objuden, när vi var hemma, säger Owe.
Polisen snabbt ute
Katten Sigge hade sett inbrottstjuvarna försvinna bort.
– Men han var tydligen inget vidare vittne ...
Polisen var snabbt på plats och säkrade bland annat ett fotavtryck, men Owe har inga stora förhoppningar om att brottet kommer att lösa.
Villainbrott är ett så kallat vardagsbrott. Det anses mindre grovt och polisen lägger därför mindre resurser på den här typen av brott.
Skapar oro
Bara 14 procent av de vardagsbrott som inträffade under det första halvåret förra året klarades upp av polisen. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet som SVT Nyheter har analyserat.
Kanske borde man tänka om där, anser Owe Karlsson.
– Även om det inte handlar om några större kapitalsummor så skapar de här brotten stor osäkerhet och rädsla som man måste ta på allvar tycker jag.
Sedan nyår har det inträffat sex inbrott och ett inbrottsförsök på samma gata eller alldeles i närheten där Owe Karlsson bor. Och nu har oron börjat sprida sig bland grannarna.
– Någon har sagt att de inte vet om de vågar åka på semester. En annan har ständigt larmet på, även när de är hemma, för att hustrun känner sig så orolig, säger Owe Karlsson.
På sin vakt
Han är själv förvånad över sin egen reaktion.
– Jag har märkt att jag har blivit mer på min vakt, särskilt när vi ska sitta i gillestugan och titta på tv. Då går jag gärna runt och kontrollerar först, säger han.
Se hela inslaget här: