Fem tjejer har anmält att de våldtagits under Bråvallafestivalen, minst ett våldtäktsförsök och ett 15-tal fall av sexuella ofredanden.
– När det gäller våldtäkter så ligger det ungefär på samma nivå som vi har haft tidgare år. Två av dem har ju varit i det offentliga rummet, i publiken, och där måste vi utveckla vår verksamhet, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.
Han säger att säkerhetsarrangemanget styrdes om något efter den första anmälan om våldtäkt som skedde i publikhavet under Zara Larssons konsert.
– Vi gjorde om något med mer belysning och riktade insatserna mot högriskkonserterna, säger Agnevik.
Hätsk debatt mot killar
Även på festivaler i Karlstad och Växjö har det varit våldtäkt och sexuella ofredanden. På nätet har det blivit en rätt hätsk stämning. Många röster har höjts för att killar ska ta mer ansvar.
– Eftersom det händer så tycker jag killar sköter sig dåligt, säger Josefine Klashed och pratar vidare om att hon tyvärr tänker på killar som potentiella våldtäktsmän eftersom det i 98 procent av fallen är killar som ger sig på tjejer.
Men hur känns det som ung kille, är det okej att tjejer går runt och tänker så?
– Ja, det tycker jag. För det är ju vi män som gör det, säger hennnes kompis Petter Berg från Alingsås och fortsätter:
– Det kan lätt bli en rätt grabbig kultur av det hela och folk tar det inte på allvar, de ser det nästan som ett skämt. Killar behöver lyssna på tjejer och prata sinsemellan och med sina kompisar. Och skärpa till sig!
– Om man har vänner, hur kan de låta sin kompis gör något så hemskt, man måste ju kunna stoppa dem på något sätt. Det är inte bara att säga, nej jag såg inte, säger Ari Tekes från Borlänge och fortsätter:
– Vi måste ta itu med problemet. Man kan ju inte gå runt på en festival och oroa sig. Hur desperat och vidrig måste man vara för att göra något sådant.
Våldtäkt en planerad handling
Under Bråvallafestivalen har polisen kört hårt med sin kampanj tafsa inte, som både fått ris och ros. De vi pratar med tycker att den varit bra och att den faktiskt har haft effekt.
– Jag tror den har minskat mörkertalet, fler vågar anmäla nu, säger Ari Tekes.
Ett annat kompisgäng från Stockholm tycker också att polisens kampanj har fört något gott med sig.
– Och till och med kändisarna tar upp det här på sina spelningar. Det är så respektlöst att det ska behöva gå så här långt, säger August Duregård.
De pratar om äckel, att de äcklas av förövarna som kan finnas här runt omkring dem.
– Det kan vara killen som jag dansar bredvid eller äter vid. Usch, säger Jakob Thedeen och rynkar på näsan.
Och att våldta någon, det är inte något man helt plötsligt kommer på, menar de.
– Det måste finnas en vilja att göra det. Det är problemet. Det krävs rätt mycket att våldta ta någon; slita av kläderna, hålla fast, köra in sin ägodelar i kroppen... Det finns inga bortförklaringar, säger Felix Oneheim.
Alla är överens om att det måste pratas mer om sexuella ofredanden i samhället. Och killar måste säga ifrån så fort de hör eller ser tendenserna.
Nästa år blir det Bråvalla igen.